Gebe ve emzikli annelerde beslenme (4)
Konstipasyon: Gebelikte oluşan hormonal değişiklikler, barsak kaslarının gevşemesine ve barsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Bu durum, kabızlığın oluşması ile sonuçlanabilir.
Kullanılan demir suplemanları (destekleri), kabızlığı daha da ağırlaştırabilmektedir.
Gebelikte günlük 300 kalori enerji eklenmesi ile birlikte, B vitaminlerinin (tiamin, riboflavin ve niasin) gereksinmesi de artmaktadır. Beslenme programında tam tahıllı ürünlere, kuru baklagillere mutlaka hafta da 3-4 defa yer vermelidir.
Yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit için gereksiniminiz artar.
Kadınlar yeterli düzeyde folat tükettikleri (600 mcg/gün) zaman nöral tüp defektleri için risk azalmaktadır.
Katı ve jeteryan gebelerde B12 eksik kalmakta; bu da bebeklerde nörolojik bozukluklara neden olmaktadır.
Gebelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler, miktarları ve beslenme ilkeleri şunlardır:
Bir su bardağı kadar süt veya yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek.
Süt veya yoğurt çorbalar içinde de (sütlü brokoli çorbası, sütlü çorba, sütlü domates çorbası, yoğurtlu çorba) tüketilebilir. Sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edilmeli.
Günde en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve, kepekli ekmek, tam tahıl ürünleri ve haftada iki-üç kez kuru baklagil yemekleri tüketerek posa miktarı artırılmalıdır. Günlük sıvı tüketimi önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su, sıvı tüketilmeli.
Gebelikte kabızlık önemli bir sağlık problemi olduğu için kuru erik, kuru erik kompostosu(şekersiz) ve incir doğal laksatif etkileri nedeniyle kabızlığı önler.
Düzenli fiziksel aktivite, barsak fonksiyonlarının normal olmasını sağlar.
Yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler gebelik süresince yapılabilecek en iyi egzersizlerdir.
Mide Yanması/Ekşimesi: Daha çok gebeliğin son üç ayında görülen mide ekşimesi, bebeğin sindirim organları üzerine baskıda bulunması sonucu oluşmaktadır.
Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketiniz. Çok yağlı ve soslu besinlerden sakınınız. Çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekler, mide bulantısı ve mide ekşimesine neden olabileceği için tüketmeyiniz
Yemeklerden sonra mide salgısını bastırmak için yürüyüş yapmanız, uyurken başın yüksekte tutulması ve rahat elbiseler sizi gebe anneyi rahatlatacaktır.
Doktorunuza danışmadan antiasit gibi ilaçları kullanmayınız
Gebelik döneminde hormonal değişikliklerle ortaya çıkan aşerme; bazı besinlere karşı şiddetli bir istek veya aşırı bir isteksizlik (tiksinti) durumu olarak tanımlanmaktadır.
Tat değişiklikleri genellikle hormonal değişimlerin bir sonucu olup çoğunlukla gebeliğin ilk ayından sonra (veya nadiren doğumdan sonra ) düzelmektedir. Besin alımında çok fazla isteksizlik ve buna bağlı olarak bazı besin gruplarının yetersiz tüketimi dışında aşerme durumu zararsızdır.
Sürecek