Gebe ve emzikli annelerde beslenme (5)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gebelik ve diyabet (Gestasyonel diyabet)

Ailesinde diyabet geçmişi olan, obez, daha önceden sorunlu gebelik geçirmiş, 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet görülme riski daha fazladır Gebelik süresince görülen diyabet, kan basıncını yükselmesine ve iri bebek (doğumda güçlük yaratacak derecede 4500 gramın üzerinde) doğmasına, bebekte ve annede bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle gestasyonel diyabet tanısı ve doğru tedavi yöntemi önemlidir. Gestasyonel diyabet, çoğunlukla doğumdan sonra geçen bir durumdur

Gebelik süresince uygun ağırlık kazanımı önemlidir çünkü bebeğinizin doğum ağırlığı sizin gebeliğiniz boyunca ağırlık kazanımınıza bağlıdır. Gebelik süresince yetersiz ağırlık kazanımı (6 kg’ın altında) düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme şansını artırır

Normal ağırlık kazanımı olan kadınlar, çok veya az ağırlık kazanımı olan kadınlardan genellikle daha az probleme sahiptir. Gebe kadının vücudundaki değişikliklere uyum sağlaması için ağırlık kazanımı önemlidir.

Bebeğin ağırlığının yanı sıra, artan kan hacmi, büyüyen göğüsler, plasenta ve amniyotik sıvı annenin ağırlık artışına katkıda bulunmaktadır. Sağlıklı bir gebelik için, ağırlık kazanımının miktarı kadar hızı da önemlidir. Gebeliğinizin ilk üç ayı süresince beklenen ağırlık kazancı 1-2 kg olup; Adolesanlarda ise 2-3 kg’dır. Daha sonraki dönemde haftalık ağırlık kazanımı 0.3-0.5 kg civarında beklenmektedir. Gebeliğin başlangıcında şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Aşırı şişmanlık doğum zorluğuna neden olabilir.

Yaşı küçük (18 yaş altı) ve fiziksel uğraşısı çok olan gebelerde; gebelik başlangıcında zayıf olan kadında bebeğin beslemesinde güçlük olabilir. Bu gebelerin 14-16 kg ağırlık kazanmaları istenir

Gebelikte artan enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri

      Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kalori ihtiyacınız varken gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte almanız gereken günlük enerji miktarı yaklaşık 2300-2500 kaloridir.

      Gebelik öncesi ağırlığınız normalse,

      1-3 ay normal ihtiyacınıza 150 kalori,

      4-9 ay 300 kalori ek yapılır.

      Gebelik öncesi şişmansanız enerji eklemesi yapılmaz, gereksiniminiz kadar verilir.

      Gebeliğin 4. ayından sonra annenin zayıflatılması sakıncalıdır

      Gelişen bir bebeğin vücut hücreleri, anne vücudundaki değişiklikler ve özellikle de plasenta, proteine gereksinim duyar.

      Anne karnındaki bebeğin büyümesi, ortalama 950 g kadar protein birikmesi demektir. Bu neden

 

Ciddi kilo problemi olan anne adaylarının gebelik öncesi mümkün olduğu kadar ideal kilolarına inmeleri gerekir.

Gebelikte önemli olan annenin iki kişilik yemesi değil besin açısından zengin, sağlıklı ve çeşitli bir diyet ile beslenmeleridir.

Sağlıklı bir diyet

Sağlıklı kadın sağlıklı çocuk doğurur. Bunun için kadınların ve kız çocuklarının bütün yaşamları boyunca çok önemlidir. Kız çocuklarının beslenmesi çocukluk çağından itibaren önemli olduğu için ebeveynlere büyük görev düşmektedir.

Böylece daha sağlıklı ve kaliteli yaşam yıllarına sahip insanlardan oluşan bir toplumdan söz etmek mümkün olacaktır.

Gebe ve emzikli annelerde beslenme (5)