Taşımacılık (Transportasyon) Ulaşım – Ulaştırma
Yeryüzünde insanların ve yüklerin bir yerden başka bir yere naklinde yapılan işlerin tümü taşıma ve taşımacılık olarak tanımlanır. Görgüsüz, bilgisiz heyetlerin iktidar olduğu ve onların danıştığı kimseler de dâhil, “Yol yaptık, yapıyoruz” lafları son derece zavallı ve yetersiz kalmaya mahkûmdur. Bilimsel olarak bakıldığında en ucuz taşıma sistemi su yolu (Deniz dahil) dur. Karada ise en ucuz taşımacılık sistemi ise demiryoluyla taşıma - taşınmadır.
Kamyonla taşıma, trenle yapılacak ulaşıma enerji tüketimi açısından 3.5 katı pahalı olur. Diğer bir söylemle demir yolu taşıma sistemi motorlu kara yolu araç taşımacılığına göre 3.5 defa daha ucuz olacaktır.
Enerji Tüketimi
Trafik
Uçakla taşıma ise trene oranla 54 misli fazla maliyetli olmakta. Bir de kara yolu taşıması (Kamyonla) su yoluyla taşımaya nazaran 4.3 katı enerji sarfiyatını gerektirmektedir. Yani su yolu ile yapılacak her taşıma, kara yoluyla yapılan ulaştırma düzenine nazaran, 4.3 defa daha tasarruf sağlamak durumundadır.
Demek ki özetlersek, taşımacılıkta pratikte, en ekonomik ulaştırma su yolu, yani deniz veya akarsular; kara üzerinde ise demir yolu – raylı sistemler olarak saptanmaktadır.
Komşumuz Yunanistan, bu gerçeği asırlar evvel kavramış ve uluslararası taşımacılık sektöründe ileri gelen ülkelerden olmuştur. Devlet hükmünde armatörler yetişmişti. Biz ise bu alanda son derece pasif ve ihmalci davranmışız maalesef..
Bu bağlamda her Türk vatandaşı ve dahi üst kademe yöneticileri ve en başta hükümetlerimiz uluslararası ve üç tarafı denizlerle çevrilmiş ülkemiz için mutlak surette kendi sahil şehirlerimiz arasında dahi bu su yolu taşımacılığını ana izlenecek siyaset ve uygulama alanı edinmeleri şarttır, farzdır. Kara yollarına önem verdiğini, yollar yaptığıyla övünmekte olan yetkililer şu hususa dikkat, usul edinmeleri de çok fazla önem ve ekonomi sağlayacaktır ki: Örneğin Antalya – Burdur, Isparta’dan birer tren Ankara ve İstanbul’a gece kalkıp sabah erkenden ana sebze – meyve hallerine gelse millet domatesi, biberi 5; 10 lira yerine 2; 3 liraya satın alma imkânına kavuşur. Keza, insan, her tür malın taşıma masraf ve maliyetleri düşmesi dolayısıyla kısmen de olsa geçim derdi hafifleyecektir! Seksen bir ilimizin her birinden geçen demir yolu ağı inşa ve işletilmesi sağlanmalıdır!!!
Ancak demir yolu ulaşımına asla böyle dikkat, ilgi eksikliği, eğitim düşüklüğü yeterli disiplinin kurulmamış olması gibi faktörler yüzünden son 17 yılda trenle taşımada yaralananlar hariç çok sayıdaki kazalar nedeniyle 1700 insan hayatını kaybetti.
1950’li hatta 40’lı yıllardan bu yana hem geçit hataları dışında bu tür ölüm hatırlamıyorum. Son söz benim yerime siz söyleyin lütfen
Son, tamamlayıcı olarak nüfusu 30 bin ve üstü olan belediyeler, eskiden var olan troleybüsleri günümüzde öncelikle kurup çalıştırmaları akıllı, rantabl olacaktır. Hem çevreci, enerji ekonomisi hem de bakım ve işletme masrafı az, tramvaydan az külfetli, elektrik üretimini artırıcı etkili olması aşikardır... Son yirmi yılda yapılan uygunsuz ve kasten, aptalca tatbikata bir göz atarsak bunların halkın —milletin menfaatlerine ne kadar ters, israf dolu olduğu gözlerden kaçmaz: İstanbul'dan Anadolu' ya kalkan trenlerin jeosantrik merkezi olan Haydarpaşa olması gerekirken yaklaşık 2 saatlik Pendik'e alınması millete eziyet, hatta zulümdür. Benzer şekilde Avrupa'ya gidiş başlangıcı kaydırılmış, aynı hataya düşülmüştür.!!!!