Yara Sinekleri

YAYINLAMA: 19 Temmuz 2020 / 18.12 | GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2020 / 18.12

Genellikle insanlarda görülen bu tür herhangi bir acı veya ızdırabın fark edilmesinin hemen akabinde acıya maruz kalan kişinin acısını kaşımak suretiyle taciz eden kişilere denir.

“Her insanın bağrında pis bir kurt uyur..”

Nikos Kazancakis ustanın Türkçeye “Allah’ın Garibi” ismiyle çevrilen eserinde insanlar hakkında böyle söyler.  

Bu yara sinekleri, mağdurunu defalarca taciz ederek, acının her bir aşamasını tüm detaylarıyla öğrenerek dışarıya karşı üzülüyormuş görüntüsü vererek, iç dünyalarında haz aldıkları bir davranış biçimidir.

Hâlbuki acıya maruz kalan kişinin tek isteği yalnız kalmaktır. Çevresinden destek görmek istiyordur elbette ancak habis niyetli insanların soruları acıya derman olmak yerine yarayı daha da kanatmaktadır.

Yara sineklerinden lütfen koruyun kendinizi.. ruhunuzu kemirmelerine izin vermeyin..

Kazancakis ustadan bahsetmişken size “Allah’ın Garibi” romanından bahsetmek istiyorum..

Hristiyan bir keşişin Tanrıyı arama sürecini konu alan bu eser birçok noktada beni etkilemiştir. Kazancakis dini düşünceleri nedeniyle zaten Vatikan tarafından aforoz edilmiş bir kişi.

Size bu kitaptan birkaç pasaj paylaşmak istiyorum:

Tanrıyı bulmak istiyorsan, onu aramayı bırak. Onu görmek mi istiyorsun, gözlerini kapat, işitmek mi istiyorsun, kulaklarını tıka. Ben hep öyle yaparım.”

“Kim bilir, Tanrı, belki de,  Tanrıyı aramaktır sadece”

“Ayartıcının sözleriyle Tanrının sözleri çoğu kez birbirine benzer Leo kardeş. Tanrı, buyruğunu bize bildirmek istediğinde, bazen ayartıcıyı kullanır.”

“İnsanın bedeni bir yaydır, Tanrı ise okçudur, ok da ruh..”

“Nereden geliyorsunuz?

Hiçlikten..

Nereye gidiyorsunuz?

Tanrıya. Hiçlikle Tanrı arasında, oynuyor ve ağlıyoruz..”

“..önünde iyi yol olur da, birinden birini seçmen gerekirse, hangisinin daha iyi olduğunu hangisinin Tanrıya götürdüğünü nasıl bilirsin?

Bilemem Francesco kardeş. Sen söyle.

En güç, en yokuş olanıdır doğrusu. Buradaki hayat güç; bu  yüzden burada kalalım..”

Biz de burada kalalım.. Bu eseri okuduğumda coğrafyanın neresinde olursanız olun aynı hakikat mücadelesinin olduğunu fark etmiş oldum.. bazı pasajlar nasıl da bizim tasavvuf geleneğimizle benzer değil mi?

Yara sineklerine hiç maruz kalmamanız umuduyla..

Yara Sinekleri