Kumkat Reçeli

YAYINLAMA: 08 Ocak 2021 / 17.17 | GÜNCELLEME: 10 Ocak 2021 / 18.53

Bahçemde minik bir kumkat ağacı var, her sene boyuna bakmadan bol ürün veriyor sağ olsun. Hatta tuttu, Eylül’de yeniden çiçek açtı. Ben bu çiçekleri meyveye çeviremez dedim, ama valla olgunlaştırdı bile. Bugüne kadar hasat mevsiminde ağacımın yanında olamadığım için arkadaşımdan rica ediyordum, o toplayıp reçel yapıyordu. Hatta, ona "Sakın benim için bir kavanoz ayırtma, hepsini çocuklarına ver" diyordum. O nedenle kendi kumkat reçelimi yemem kısmet olmamıştı.

Kumkat4 

ayfer1 

Reçeli yapmadan önce İngilizce tariflere baktım, birisi pek yattı kafama ve uyguladım. Ama önerdikleri su miktarı fazla geldi ve suyu dökmeye kıyamadığım için yaz vakti onu sulandırıp şurup olarak ikram etmeye karar verdim.

Kumkat3

Kumkatı güzelce yıkıyoruz. Sonra enine ikiye kesip, yuvalarından çıkardığımız çekirdeklerini size fotoğrafta gösterdiğim gibi biriktiriyoruz. Çekirdek ayıklama işlemi epey uzun sürüyor. Kumkatın çekirdekleri muhtelif zira, çok minikleri de var, kolay ayıklanan büyükleri de... Kumkatların hepsini çekirdeklerinden temizledikten sonra, miktar olarak onları bir ölçü kabı ile ölçüyoruz. Yine fotoğrafta gördüğünüz gibi ya bir baharat süzgecine ya da uygun temiz bir keseye biriktirdiğimiz tüm çekirdekleri koyuyoruz. Ölçtüğümüz kumkat miktarı kadar su ile kumkat ve çekirdek kesesini 8 saat boyunca ıslatıyoruz.

Kumkat2

Yani, gece yapmış isek, sabaha kadar ayıklanmış kumkat ve çekirdek kesesi beraber ıslanıyor. Sabahtan, çekirdek kesesini çıkarıyoruz. Ama atmadan önce elimizle sıkarak çekirdek üzerinde biriken petkin maddesinin suya karışmasını sağlıyoruz. Anlaşıldı değil mi? Uzun saatler boyunca ıslanan çekirdekten çıkan petkini mümkün olduğunca reçelimize dahil etmeye çalışıyoruz. Ve tabii o suyu, yani tüm malzemeyi ısladığımız suyu asla dökmüyoruz. Sonra çekirdekleri atıyoruz. Burada siz karar veriyorsunuz, fotoğrafta görüldüğü gibi yarım kumkat şeklinde mi reçel istiyorsunuz, yoksa marmelat gibi mi? Ben her iki şekli de yaptım. Marmelat yapmak için ısladığım su ile kumkatları rondodan geçirdim. Pek minik parçalara ayrıldılar. Önce kumkatı -parçalanmış veya ikiye ayrılmış veya marmelat şeklinde- 20 dakika süre ile pişiriyoruz. Sonra ayıklanmış kumkatları ölçtüğümüz ölçünün yarısı kadar şeker ilave ediyoruz. Ve tencerenin başından pek ayrılmayarak bir saat süre ile reçelimizi pişiriyoruz. Reçelin kıvamına ulaştığını eğer varsa bir şeker termometresi ile ölçebiliriz. 105 Santigrat derece göstermesi gerek. Ya da minik bir tabağı derin dondurucuya koyuyoruz, sonra çıkarıp, sıcak reçel damlatıyoruz, dağılmıyorsa reçel olmuş demektir. -Ben, reçellerin şekerini sürekli çaldığım için bazen kıvamı tutturmakta başarısız olabiliyorum!  Veya reçellerin şekerlerini önerilenden az koyduğum için bazen uzun müddet pişirmem gerekebiliyor. Siz lütfen kendi reçelinizin tadına bakıp, damak zevkinizce şeker ilave edin.

Kumkat1 ayfer2

Turunçgillerin çeşitlerinden pek nefis reçeller yapılıyor. Tariflerin hepsi, turunçgilleri ayıkladıktan sonra su içerisinde bekletmemizi ve daha sonra reçeli o su ile pişirmemizi öneriyorlar. Bana, ayıklanan çekirdeklerin petkininden faydalanmak ta çok mantıklı geldi. Bunu bilgi için yazdım. Bir de kutu içerisinde marketten aldığım kumkat ile bahçemde yetişenin arasında derin fark olduğunu gözledim.

 

Kumkat Reçeli