JULIA

YAYINLAMA: 31 Ocak 2021 / 17.30 | GÜNCELLEME: 01 Şubat 2021 / 13.41

 Julia Hill,  Kuzey Kaliforniya’da bulunan bir  kızılçam ağacında tam 738 gün geçirdi. Bu muhteşem deneyim onu, bugün yaşayan pek az insanın erişebileceği bir seviyeye “çevre dostu ünvanı” kazanmaya taşıdı. Peki, bu aktivisti motive eden neydi? Ve dünyaya geldiğinden bu yana ne yaptı?

Julia Hill’in çocukluğu ve gençliği

Julia Lorraine Hill, 18 Şubat 1974'te Mount Vernon, Missouri'de doğdu. Babası gezici bir Protestan rahipti. Julia, annesi ve iki erkek kardeşi ile 8 metrelik bir karavanda ülkeyi gezerek babalarına eşlik ettiler. Çocukluğunun büyük kısmını babasının vaaz verdiği kasabaların yakınındaki ormanlık alanlarda ve nehir kenarlarında oynayarak geçirdi.

lulıa bire

Altı yaşında küçük bir çocukken Julia’nın ailesiyle birlikte ormanda yürürken parmağına konan ve yürüyüş boyunca ona eşlik eden kelebek, zaman içerisinde onun takma ismi olacaktı.

Ailesi Arkansas'a yerleştikten sonra Julia, Arkansas Eyalet Üniversitesi'ne girdi. Üniversite tahsilini tamamlamadan, üniversitenin bulunduğu Fayetteville şehri ve çevresindeki çeşitli bar ve restoranlarda çalıştı. 1996 yılında, 22 yaşındayken korkunç bir trafik kazası geçirdi. Sarhoş bir  kamyon sürücüsü Julia’nın arabasına çarparak parçalanmasına neden oldu.  Meydana gelen kazada arabasının direksiyonu Julia’nın kafatasına girmişti.

5

Julia’nın normal bir şekilde yürüyüp tekrar konuşabilmesi neredeyse bir yıl sürdü. Bu sırada  yoğun şekilde fiziksel ve zihinsel terapi aldı. Ancak, Julia bu korkunç kazanın yaşamda yolunu bulmasına yardımcı olduğunu düşündü. "Kafamdaki direksiyon simidi, hem mecazi hem de gerçek anlamda beni hayatın içinde yönlendirdi... İyileştiğimde, tüm hayatımın dengesiz olduğunu fark ettim... Kariyerime, başarıma ve maddi şeylere takıntılıydım. Kaza beni uyandırdı!   İçerisinde yaşadığım anın ve geleceğin ne kadar önemli olduğunu kavradım. Geleceğim için olumlu bir hareket yapabileceğimi düşündüm "

julia luna

Bazı gözlemciler kazanın ve Julia’nın hayatı üzerindeki etkisinin, John Muir’e benzediğini gözlediler. John Muir, çalıştığı fabrikada kötü bir kaza geçirmiş, neredeyse kör olmaktan dönmüş ve olaydan sonra yaşam şeklini değiştirerek vahşi doğayı korumak için savaşmaya başlamıştı. 

Julia ve Luna

Julia, iyileştikten sonra 1997 yılında hayatını sonsuza dek değiştirecek bir California yolculuğuna çıktı. Orada boylu poslu kızılçam ormanlarını görünce onları "bilge, enerjik ve maneviyatlı" olarak değerlendirip hayran oldu. Derken, Kuzey Kaliforniya'da, “ağaçta oturanlar” isimli bir gurup protestocu ile tanıştı. Protetocu gurup, Pasifik Kereste Şirketi’nin  kereste üretmek amacıyla kestiği kızılçam ağaçlarının yok edilmesini engellemek amacıyla ağaçları işgal edip, üzerlerinde oturuyorlardı.

julia2

Julia, protestoya katılmayı kabul etti.  Ve takma ismi Luna olan 1500 yaşındaki kızılçam ağacında altı gün boyunca yaşadı. Luna, yerden 60 metre yüksekteydi, üzerinde 2x2 metre boyutunda bir çift platform bulunuyordu. Luna'daki ilk görevini başarıyla tamamlamasının ardından Aralık 1997'de iki yıldan fazla süre Luna’nın üzerinde yaşayarak protestosuna devam etti.

julia3

Julia, Luna'nın dallarında geçirdiği iki yıldan fazla süre boyunca hastalıklarla, helikopterlerden yapılan tacizle, donma derecesindeki soğukla, Pacific Lumber şirketi tarafından tutulan güvenlik görevlilerinin kuşatmasıyla, El Niño kasırgasının meydana getirdiği şiddetli yağmurlar ve rüzgarlarla ve diğer mahrumiyetlerle savaştı. Küçücük bir propan ocakta yemeklerini ısıtıyor ve gece gündüz uyku tulumunda kalarak bedenini sıcak tutmaya çalışıyordu.

julia4

Cesareti ve azmi uluslararası medyanın ilgisini çekti ve Julia ekolojiyi savunan ünlü bir kişilik haline geldi. Güneş enerjisiyle çalışan cep telefonuyla medya mensuplarıyla görüşüyor ve kablolu televizyon kanalında "ağaç içi" muhabiri olarak görev yapıyordu.

julıa1

Julia’nın yaptığı olumsuz tanıtımdan bıkan Pacific Lumber firması, 1999'da Luna ve diğer yaşlı kızılçam ağaçlarının çevresindeki 200 metrelik tampon bölgeyi koruyan kararı kabul etti. Ek olarak, Pacific Lumber'a 50.000 dolarlık bir yerleşim verildi ve bu alan daha sonra Kaliforniya'daki Humboldt Eyalet Üniversitesi'ne sürdürülebilir ormancılık araştırması için bağışlandı. Aralık 1999'da bu şartlar yerine getirilince, Julia, Luna'dan indi.

Bu zafere rağmen, Luna'nın başına kötü bir şey geldi. Julia kızılçamdan aşağı indikten bir yıl sonra Luna, gövdesinin yarısında 81 santim derinliğinde bir yarık bırakan elektrikli testere ile tahrip edildi. Ağaçları seven gönüllüler, Luna’yı  özverili çabalarıyla, çelik kablolarla sarıp  sabitleyerek ağacın hayatını kurtardılar.

Julia’nın Luna'dan sonra yaşamı

Julia Hill'in Luna isimli ağaçta oturması, aktivizminin sadece başlangıcıydı. Julia, "The Legacy of Luna"/Luna’nın vasiyeti nın yanı sıra, "One Makes the Difference"/Bir kişi değişim yaratabilir”  adlı kitapları yazarak “en çok satanlar” listesine girdi. Julia ayrıca, kâr amacı gütmeyen bir sosyal aktivizm grubu olan Circle of Life Foundation/Hayatın döngüsü Vakfı’nın  kurucuları arasına girdi.

Julia, 2002 yılında, Ant Dağları ormanlarını tehdit eden bir petrol boru hattını protesto ederken Ekvador'da tutuklandı. O ve diğer protestocular daha sonra sınır dışı edildiler. Julia çevresel ve sosyal konularda çalışmaya devam ediyor.  Bir sonraki protestosunun ne olacağı konusunda plan yapıyor. Julia Butterfly Hill'in yerine getirdiği ağaçta oturma eylemi kendi hayatına yön verdiği kadar başkalarının da çevrelerini korumak için benzer rolleri üslenmelerine neden oldu.

Web sitesi aracılığıyla yaşam koçluğu sunuyor ve video blogları yayınlıyor.

 

Yazı, The Spruce sitesinde Marc Lallanilla'nın yazdığı İngilizce metinden tercüme edilmiştir.

JULIA