Türk mutfak kültüründe şerbetlerin yeri (6)
Tah Şerbeti Gaziantep yöresinde “Tah”adı verilen üzümün çürüklerinin, suyunun alınması ve güneşte bekletilmesiyle elde edilen tah pekmezinin sulandırılmasıyla yapılır. Tadı hafif ekşi olan bu şerbet sade olarak içilmez, sadece içli köfte gibi yemeklerin yanında içilir.
Sirkencübün Divan-ı Kebirde balla sirkeden yapılan sirkencübün denilen şerbet, hem susuzluğu gideren, hem de ilaç yerine kullanılan bir şerbettir. Sirkencübün’ün isminin Mesnevi’de de geçtiği bildirilmiştir.
Şerbetler Türk ve Osmanlı-Saray Mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Ancak günümüz sofralarındaki yerinin oldukça sınırlı olduğu ifade edilebilir. Nitekim şerbet çeşitlerinin oldukça geniş bir lezzet haritasını kapsaması tüm sofralardaki kendine bir yer açabilecektir. Özellikle gazlı içecekler yerine şerbetlerin sofralarda kullanımı ile birlikte sağlık içinde faydalar sağlayabilecektir.
Bu çerçevede şerbetin günümüz sofralarında yer edinebilmesi için bası öneriler geliştirilmiştir; Bunlar, Şerbetin, öncelikle Türk Milli Kültürümüzün bir ögesi olduğu bunun ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile kamuoyuna tanıtımının yapılması gerekmektedir, Şerbetin, tanıtımında sağlık için faydalarına odaklanmakla birlikte çeşitlerinin olduğu ve bu çeşitlerin her yiyecek ile uyumlu olabileceği işlenmelidir, Restoranlarda yiyecekler ile birlikte şerbet çeşitlerinin özendirilmesi gerekmektedir, Şerbet olgusunun sürekliliği, sürdürülebilirliği ve geliştirilebilmesi için araştırma-geliştirme enstitüleri kurulmalıdır.
Şerbet kültürümüze sahip çıkarak, bu geleneğimizi yaşatmalıyız.