Mantar nedir? (1)
Mantar, genellikle sebze olarak kabul edilir ancak aslında kendi krallıkları vardır: Funguslar. Mantarlar, tipik olarak bir sap üzerinde bir şemsiyeye benzeyen bir görünüme sahiptirler.
Hem ticari olarak yetiştirilir hem de vahşi doğada bulunur; toprağın üstünde ve altında büyür.
Binlerce türü var ancak bunların sadece küçük bir kısmı yenilebilir.
En çok bilinen çeşitler arasında beyaz veya düğmeli mantar, shiitake, portobello ve chanterelle bulunmaktadır.
Mantar, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir ancak lezzetleri genellikle pişirme ile yoğunlaşır.
Mantar taze, kuru veya konserve olarak satın alınabilir. Bazı türleri sağlığı iyileştirmek için besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır.
Mantarın Besin Değeri
Romalılar tarafından “tanrıların yiyeceği” olarak adlandırılan mantar, düşük kalorilidir ancak protein, lif ve çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengindir.
Miktarı, türleri arasında değişiklik gösterir, genellikle potasyum, B vitaminleri ve selenyum bakımından zengindirler. Hepsinin yağ içeriği düşüktür.
Hayvansal kaynaklı proteinlerin bioyararlılığının, vücut dokularına dönüşüm oranının daha yüksek olduğunu söylememiz gerekir. Mantar bitkisel, et ise hayvansal kaynaklı protein sağlar. Hayvansal kaynaklı proteinlerin vücut tarafından kullanım oranı daha yüksektir. Hayvansal kaynaklı besinler: protein yanında, doymuş yağ, kolesterol açısından da zengin besinlerdir. Fazla tüketildiklerinde kalp-damar sağlığı açısından risk oluştururlar. Eğer herhangi bir sağlık riski söz konusu ise bitkisel kaynaklı proteinler daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak böyle bir durum yok ise günlük önerilen miktarlarda hayvansal kaynaklı protein içeren besinlerin beslenmemizde yer alması gerekir. Sürecek