Mantar nedir? (2)
Mantar et grubu bir besin değildir. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Çiğ beyaz mantarın 100 gramı aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:
Kalori: 22
Karbonhidrat: 3 gram
Lif: 1 gram
Protein: 3 gram
Yağ: 0,3 gram
Potasyum: RDI’nin% 9’u
Selenyum: RDI’nin% 13’ü
Riboflavin: RDI’nın% 24’ü
Niasin: RDI’nin% 18’i
İlginç bir şekilde, pişirme, besin maddelerinin çoğunu serbest bırakır ,yani pişmiş beyaz mantar daha fazla besleyici madde içerir.
Farklı çeşitler daha yüksek veya daha düşük besin seviyeleri içerebilir.
Buna ek olarak, mantar, antioksidanlar, fenoller ve polisakkaritler içerir. Bu bileşiklerin içeriği, yetiştirme, saklama koşulları, işleme ve pişirme gibi birçok faktöre bağlı olarak da değişır.
Mantarın Yararları:
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Mantar, sağlığı geliştirmek için yüzlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında kullanılmıştır. Örneğin, şitaki mantarının, soğuk algınlığını tedavi ettiği düşünülmektedir.
Çalışmalara göre mantar özütünün, özellikle de şitakinin, virüslerle mücadelede yardımcı olabileceği belirtiliyor. Virüslerin yanı sıra bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı direnci de artırırlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtildiğinden, mantarlarda bulunan polisakaritler olan beta-glukanlar bu etkiden sorumlu olabilir. Şitaki ve istiridye mantarları, en yüksek beta-glukan düzeylerini içerir.
Birçok çalışma, mantarın kendisinden ziyade mantar özüne odaklanmıştır.
Bir çalışmada 52 kişi günde bir veya iki kurutulmuş mantarı bir ay boyunca tüketmiştir. Çalışmanın sonunda katılımcılar, bağışıklık sisteminde iyileşme ve yanı sıra azalmış inflamasyon göstermişlerdir.
Kansere karşı mücadele edebilir. Sürecek