Mantar nedir? (3)
Asya ülkelerinde, mantarlardaki beta-glukanlar kanser tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.
Hayvan çalışmalarından elde edilen sonuçlar, mantar özütünün tümör büyümesi olasılığını azaltabileceğini ortaya koymaktadır.
Beta-glukanların kemoterapi ile birlikte kullanıldığında hayatta kalma üzerinde olumlu etkisi olabilir. Lentinan, şitaki mantarında bulunan ana beta-glukanlardan biridir.
Lentin kemoterapiye eklendiğinde mide kanseri olanlarda hayatta kalma oranlarının arttığını göstermiştir.
Kalp sağlığına faydalıdır
Mantar, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek birkaç madde içerir. Buna beta-glukanlar, eritadenin ve kitosan da dahildir.
Toplam kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürür.Kan şekeri ve kan basıncını da düşürür.
Mantar ayrıca, fenoller ve polisakaritler de dahil olmak üzere, iltihaplanmayı ve oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olduğu bilinen çeşitli güçlü antioksidanları içerir. İstiridye mantarları en yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.
Bir çalışmada obez insanlar bir yıl boyunca iki diyetten birini yaptı. Bir diyet et içeriyordu, diğeri haftada üç kez et yerine mantar kullanıyordu.
Sonuçlar, eti beyaz mantarla değiştirerek, “iyi” HDL kolesterolü % 8 oranında artırırken, kan trigliserit seviyelerinin % 15 oranında azaldığını gösterdi. Katılımcılar ayrıca kan basıncında bir düşüş yaşadı.
Bazı mantarlarda D vitamini vardır
Tıpkı insanlar gibi, mantar da güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir. Aslında, D vitamini içeren hayvansal kökenli olmayan tek yiyecektir.
Yabani mantar, güneş ışığına maruz kaldığı için önemli miktarda bulunur. İçerdikleri miktar iklim ve doğa şartlarına bağlıdır.
Mantarı toplamadan önce veya sonra mor ötesi ışınlara maruz bırakmak, D vitamini üretmelerine neden olur.
Ancak D vitamini ihtiyacımızı mantar tüketerek karşılayamayız. D vitamini gereksinimini karşılamak için vücudumuzun 15-30 dk süre boyunca, herhangi bir güneş koruyucu olmadan güneş ışığı ile saat11.00 -14.00 arası temas etmesi gerekir.