SPORUN İNSAN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

YAYINLAMA: 24 Haziran 2022 / 14.03 | GÜNCELLEME: 24 Haziran 2022 / 14.03

Spor, insan beynine sağlamış olduğu gerek biyolojik gerekse psikolojik anlamdaki etkilerle ruh sağlığımızı koruyucu özelliktedir.

Spor yapıldığında fiziksel olarak hareket halinde olduğumuz için dikkatimizi günün stres ve yoğunluğundan uzaklaştırıp bedenimize odaklarız. Vücudumuzun her bölgesi beynimizin komut vermesi ile hareket ettiği için aslına bakılacak olursa bedenimizden önce beynimiz çalışmaya başlar. Beynimizin işlevselliğe yönelik olarak çalışması bazı psikolojik rahatsızlıkların da gelişimini engellemektedir.

Spor ile birlikte sinir hücrelerimiz yeniden yapılanmakta, beynimizdeki hücrelerin yaşlanması gecikmektedir. Spor, sinir hücrelerimiz arasındaki ilişkileri düzenler ve koordinasyon becerilerimizin de gelişmesine yardımcı olur.

Sporun özelliklerinden birisi de doğal bir anti-depresan olmasıdır. Düzenli bir şekilde spor yapan kişilerde depresyona neredeyse hiç rastlanılmaz. Düzenli ve sistemli yapılan spor ile dopamin, endorfin gibi mutluluk hormonlarının salgısında artış olmaktadır.

İş hayatının stresi için de spor iyi gelmektedir. Spor ile beynimizdeki oksijen miktarı artmakta ve hafızamız güçlenmektedir. Bundan dolayı kişi zinde olmakta ve bireysel performans da artmaktadır.

Düzenli bir şekilde yapılan spor:

Stresten korur ve stresten kurtulmaya yardımcı olur.

Kolay ve iyi uyumayı sağlar.

İyi bir fiziksel görüntü sağlar.

Zihinsel uyanıklığı arttırır.

Depresyonun atlatılmasına yardımcı olur.

Kişinin kendine güven duygusunu arttırır.

Spor sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de çok önemlidir. Çocuklar sınavdan sınava koşmakta veya tablet, cep telefonu ya da bilgisayar kullanımına ağırlık vermektedirler. Dolayısıyla sağlıksız ve durağan bir şekilde yetişmektedirler. Spor, durağan yaşam ve obezite ile ilgili yaşanılan sağlık sorunlarını önlemek için önemlidir. Kas-iskelet sistemi gelişimini de olumlu bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca çocuğun sosyalleşmesi ve özgüvenini arttırmak için de faydalıdır. Çocuğun antrenman yapması, oyuna başlayıp kurallara uyması gibi uygulamalar çocuğun disiplin sistemi gibi davranışları kazanmasını da sağlar. Bu nedenle çocukları spora katılmaları için teşvik edip desteklemek gerekir. Fakat bunu yaparken de isteksiz olan çocuğu aktivitelere katılması için zorlamamak gerekir.

SPORUN İNSAN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ