Alzheimer Hastalığı Ve Beslenme Tarzının Önemi (1)

YAYINLAMA: 27 Haziran 2022 / 14.33 | GÜNCELLEME: 28 Haziran 2022 / 15.43

Tüm demans tiplerinde en önemli risk faktörü yaştır. En sık 65-85 yaşları arasında görülür ve ileri yaşlarda artar. Kadınlarda risk daha fazladır. Erkeklerde ise beyin damar hastalıkları daha sık olduğundan vasküler (damarsal) demans daha fazla görülmektedir.

Kadınlarda daha fazla görülmesinde hormonların etkisinin olabileceğini gösteren çalışmalar vardır.
Bazı çalışmalarda, östrojen alan kadınlarda Alzheimer Hastalığı riskinin östrojen kullanmayanlara göre, yarı yarıya az olduğunu göstermiştir. Bu azalma doza ve kullanım süresine göre değişmektedir. Düşük eğitim seviyesinin ileri yaşlarda hem Alzheimer Hastalığı hem damarsal demans gelişmesi için risk faktörü olduğu  da gösterilmiş. 75 yaşından sonraki demans sayısında eğitimsizlerde belirgin artış görülmüş. Eğitimsiz bir kişinin 75 yaşından sonra demansa yakalanma riski, en az 8 yıllık eğitim görmüş bir kişiye göre iki misli fazla bulunmuş. Birinci derece yakınlarında Alzheimer Hastalığı bulunanlarda demans gelişme riski ortalama 4 kat fazla. İki ya da daha fazla birinci derece yakınında Alzheimer Hastalığı olanlarda bu oran daha da artmaktadır. 75 yaşından sonra Alzheimer Hastalığı başlayanlarda, daha önceki yaşlarda başlayanlara göre, aile ilişkisi kesin bulunmamış. 
Boksörlerde olduğu gibi, bilinç kaybına neden olan kafa travması ile mültipl kafa travmaları Alzheimer Hastalığı için risk faktörüdür. İleri yaşlarda yapılan doğumun, Down Sendromunda da olduğu gibi, Alzheimer Hastalığı için risk faktörü olduğu bazı çalışmalarda ileri sürülmüşse de bazı çalışmalar bu görüşü desteklememiştir. Sürecek

Alzheimer Hastalığı Ve Beslenme Tarzının Önemi (1)