Otizm Spektrum Bozukluğu

YAYINLAMA: 15 Eylül 2022 / 21.25 | GÜNCELLEME: 15 Eylül 2022 / 21.25

Dünyaya sizden bir parça getirmenin hazzı, mutluluğu var üzerinizde ve bebeğiniz doğdu. O muhteşem mucizevi şey kollarınızda büyüyor, gelişiyor. Ama bir dakika ters giden bir şeyler var. Yaşıtları gibi değil veya varsa diğer çocuklarınız gibi değil.

Bir farklılık var. Göz kontağı kurmuyor, Sesinize tepki vermiyor, çok huzursuz çevresiyle iletişimi yok. Hatta sizinle bile yok.

İsmini söylediğinizde , odaya biri girdiğinde tepki vermiyor, diğer kişileri yabancılamıyor, sınırlı göz kontağı kuruyor veya hiç kurmuyor. Seslere ve gülümsemelere çok az tepki veriyor veya hiç vermiyor.

Ebeveynler gözle görülür bir şekilde karşılaştıkları bu durumlarla ilgili farklı yaklaşımlarda bulunabiliyor. Hatta bu durumu kabul etmek istemiyorlar ki bu durum ebeveynlerin kafalarında farklı soru işaretlerine neden olabiliyor.

" Bir bakar mısın sence çocuğum yaşıtlarından geri mi?"

" Elinde sürekli bir şeyler tutuyor sanırım takıntıları var"

" Hanım bu çocuk neden böyle davranıyor" gibi.

 Özel gereksinimli çocuklarda belli yaş aralığında yaşıtlarından farklı olarak görülebilen bazı durumlar olabiliyor. Gelin bunlara beraber bakalım.

Bir çocuk 9 - 10 aylık oldu diyelim. Çocuk seslere tepki vermiyor, uzun süreli bağırmaları var ve kendisinin sakinleştirilmesine izin vermiyor, göz temasından  kaçıyor, sebepsiz gülme ve ağlamaları var ise.

12 - 18 aylık olduğunda da duygusal anlamda bir karşılık vermiyor (ona gülümsediğinizde size gülümsememesi gibi), verilen basit komutları almıyor, istediklerini gösterirken parmakla işaret edemiyor ve basit taklit becerilerini yapamıyor ise.

19 - 24 aylıkken ise bazı seslerden abartılı korkuyor, diğer çocuklarla iletişime geçemiyor, başkalarının ne hissettiğini anlamıyor, anlaşılmadık hareketleri var ve konuşmada gerilik yaşıyor ise.

Ve her yaşta sese,kokuya,ışığa,tatlara ve renklere karşı aşırı tepkiler veriyorsa. Kelimeleri veya cümleleri sürekli tekrar ediyorsa. Konuşma,babıldama ve sosyal becerilerde kayıp yaşıyorsa. Dil gelişiminde gecikme yaşanıyorsa,dikkat eksikliği varsa .Yanlızlığı tercih ediyor,aktivite ,oyun ve oyuncaklara ilgisiz ,ilgi alanları kısıtlı,seslendiğinde(ismi söylendiğinde)tepki vermiyorsa, göz temasından kaçınıyorsa.

Bu tür semptomlar Otizm Spektrum Bozukluğu tanı kriterleri arasındadır.

Onları yaşıtlarıyla kıyaslayıp hayıflanmak yerine gerekli desteği almak ve öncelikle sorumlu ebevynler olarak onlara bu konuda gerekli desteği vermek çok önemli.

Çevremizde  veya çocuğumuzda bu semptolardan var ise gecikmeden bir uzmana başvuralım.

Otizm Spektrum Bozukluğu