ANNE SÜTÜ ve ÖNEMİ

YAYINLAMA: 08 Aralık 2022 / 18.57 | GÜNCELLEME: 08 Aralık 2022 / 18.57

Annenin vücudu, gebelik süresince hormonlar tarafından anne sütünün oluşumu için hazırlanır. Anne sütünün oluşumundan sorumlu birinci hormon ‘’prolaktin’’ dir. Beyindeki ön hipofiz bezi tarafından üretilir. Ancak prolaktin, gebelik boyunca halk arasında bebeğin eşi de denilen plasentenın ürettiği östrojen ve progesteron hormonlarının baskısıyla üretimi engellenir. Doğumda plasentanın da anneden ayrılmasıyla birlikte östrojen ve progesteronun kandaki seviyeleri hızlı bir şekilde düşer ve prolaktinin düzeyi artar. Yani anne vücudunda, sözü geçen prolaktin hormonu olur onun dedikleri olmaya başlar.

Prolaktin, süt üretimini başlatır ve üretimin sürdürülmesini sağlar.

Süt yapımını, emzirme sıklığı ve sütün boşaltılması etkiler.

Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması sütün yapımı ve devamı için oldukça önemlidir.

Bebek ne kadar sık ve uzun emerse üretilen prolaktin salınımına doğru orantılı olarak süt miktarı da o kadar fazla olur. Sütün çoğu da zaten emme sırasında yapılır. Az kısmı da beslenme aralarında üretilir. Memelerinde az süt depolanan annelerin bebeğinin gereksinimini karşılamak için sık emzirmesi gerekir. Fazla süt depolananlarında beslenme araları daha uzun olabilir.

Asıl istenen belirli aralıklarla değil bebeğin istedikçe emzirilmesidir. Bebeğin gece emzirilmesi de annenin prolaktin düzeyini yükseltip süt yapımını artırır.

Süt memelerde 48 saat süreyle depolanır, memeler boşaltılmazsa süt üretimi yavaşlar.

 Büyüme hormonu, insülin, kortizol ve tirottiropin salgılatan hormonlar da süt yapımına katkıda bulunur.

 Süt salınımının devamı, emmenin devam etmesiyle refleks olarak arka hipofizden salgılanan oksitosin hormonu ile olur.

 Oksitosin hormonu sütün atılımından sorumludur bu reflekste daha çok bebek emerken olur. Yani bebeğinizi emzirmek oksitosin salınımını uyaran bir durumdur.

Bebeğinizi emzirmek süt depolarını boşaltıp, prolaktinde tekrar dolmasına yardımcı olur.Sürecek

ANNE SÜTÜ ve ÖNEMİ