DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTYİVİTE BOZUKLUĞU

YAYINLAMA: 05 Ocak 2023 / 19.00 | GÜNCELLEME: 05 Ocak 2023 / 19.00

Çağımızın günden güne artan problemlerinden biri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu pandemi dönemiyle beraber etkisini arttırmıştır. Peki dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğundan söz edebilmemiz için hangi tanı kriterleri gereklidir?

DİKKAT EKSİKLİĞİ İÇİN

1- Aşağıdaki dikkatsizlik semptomlarından altısı (ya da daha fazlası) en az 6 ay süreyle, uyumsuzluk doğrucu ve gelişim düzeyine göre aykırı bir derecede sürmüştür:

a-Çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremez ya da okul ödevlerinde , işlerinde ya da diğer etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar.

b-Çoğu zaman üzerine aldığı görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır.

c-Doğrudan kendisine konuşulduğunda çoğu zaman dinlemiyormuş gibi görünür.

d-Çoğu zaman yönergeleri izlemez ve okul ödevlerini , ufak tefek işleri ya da işyerindeki görevlerini tamamlayamaz( karşıt olma bozukluğuna ya da yönergeleri anlayamamaya bağlı değildir.)

e-Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çeker.

f-Çoğu zaman sürekli mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bunları sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir.

h-Çoğu zaman dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır.

i-Günlük etkinliklerinde çoğu zaman unutkandır.

g-Çoğu zaman üzerine aldığı görevler ya da etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybeder ( örn. Oyuncaklar, okul ödevleri, kalemler, kitaplar ya da araç- gereçler)

   HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU İÇİN

A.2- Aşağıdaki hiperaktivite  semptomlarından altısı ( ya da  daha fazlası ) en az 6 ay süreyle uyumsuzluk doğurucu ve gelişim düzeyine göre aykırı bir derecede sürmüştür:
A-Çoğu zaman elleri , ayakları kıpır  kıpırdır ta da oturduğu yerde kıpırdanıp durur.
B-Çoğu zaman sınıfta ya da oturması beklenen diğer durumlarda oturduğu yerden kalkar
c-Çoğu zaman uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durur ya da tırmanır ( ergenlerde ya da erişkinlerde öznel huzursuzluk duyguları ile sınırlı olabilir.)
D-Çoğu zaman , sakin bir biçimde, boş zamanları geçirme etkinliklerine katılma ya da oyun oynama zorluğu vardır.
E-Çoğu zaman hareket halindedir ya da bir motor tarafından sürülüyormuş gibi davranır.
F-Çoğu zaman çok konuşur.
A- Çoğu zaman sorulan soru tamamlanmadan önce cevabını yapıştırır.
B-Çoğu zaman sırasını bekleme güçlüğü vardır.
C-Çoğu zaman başkalarının sözünü keser ya da yaptıklarının arasına girer ( örn. Başkalarının ya da oyunlarına burnunu sokar.)

Eğer sizler de bu problemleri yaşıyorsanız bir doktora başvurmanızda fayda olacaktır. Öncelikli olarak yapmamız gereken diğer işlemlerden biri de tablet telefon tv vs. araçlardan çocuklarımızı ve kendimizi koruyalım.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTYİVİTE BOZUKLUĞU