ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gericiliğin gün geçtikçe yayıldığı vurgulanıyor

Gericiliğin gün geçtikçe yayıldığı vurgulanıyor
YAYINLAMA: 12 Ağustos 2025 / 10.00
GÜNCELLEME: 12 Ağustos 2025 / 10.00

“Humeyni rüzgarı mı?...”

Nazan Hıdıroğlu

“Ülkemizde, irtica hortladı... Gericilik gün geçtikçe yayılıp, kendi felsefesi doğrultusunda, insanları etkisi altına almaya çalışıyor...”

Basında her gün sözü edilen bu hareket, doğudan esen “Humeyni” rüzgarları, artık tüm kurum ve kuruluşlarda, iyice kendini hissettirmeye başladı. Dini araç gibi kullanıp, Atatürk devrimleri öncesini yaşatmaya çalışanlar, “laik; devlet - toplum – eğitim” ilkesini unutmuşa benziyorlar. İnsanlara, yoz düşünceler, kulluk öğütleri verilerek, özgür ve yaratıcı düşünceye set çekilmek isteniyor...

Şehrimiz okullarında okuyan, birkaç genç kızımızla yaptığımız çok kısa söyleşide bile, insanlarımızın ne derece sosyal, siyasal haklarının göz ardı edilmek istendiğini anlayabiliyoruz. Düşünceden, özgün davranıştan korkulan bir ortamda yaşadığımızı hissediyoruz.

Bizim için yeni ufuklar açabilecek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılacak yeni düşünceler, Atatürk devrimleri yerine, 100 yıl öncesi uygulamalara şimdi de şahit olabiliyoruz.

Ne demişti; devrimci, ulu önder Atatürk “Yeni Türk eğitimi millidir. Dini ve milli eğitim arasında ise büyük fark vardır. Dini eğitimde; Allah ile kişi arasındaki ilişkilere hizmet amacı, milli eğitimde; kişi ile toplum arasındaki ilişkiye yarayacak öğretim vardır. Allah'la ilişkiler kişinin kendi takdirine bırakılmalıdır.”

Ancak, Atatürk yalnız tarih kitaplarında okunup geçmekte, asıl, devrimlerinin özü göz ardı edilmektedir. Oysa onun ilkelerini benimsemek, devrimlerini anlayıp, çağa uygun bir şekilde geliştirmek, amacımız olmalıdır.

İnsanlarımızı öbür dünya, din, Allah korkusu, kula kulluk etme felsefesi ile yönetmeye kalkmak, ileriye değil, çok çok gerilere gitmemize yol açacaktır. Kafalarımızı olabildiğince açık fikirli yapmalı yaşadığımız dünyaya, daha çağdaş düşüncelerle ışık tutmaya çalışmalıyız.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *