Anneannemin dolması... (Fekke Dolması)*

YAYINLAMA: 10 Mayıs 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2023 / 11.00

Ben nine ve dedelerimin hiç biriyle yaşama şansını yakalayamamış bir garip kişiyim. Onları tanıyıp konuşabilseydim kim bilir neler neler öğrenirdim. Üzülürüm zaman zaman, ama onları görüp, onlarla yaşayan kuzenlerimin varlığı beni sevindirir. Neyse ki anneannemin pişirdiği nefis yemeklerden birini annem bana öğretti.
Özellikle dolmalık küçük kabaklar seçiyoruz. Onları oyacakla sadece bir kez oyuyoruz. Yani, kabakların yanaklarını kalın bırakıyoruz. Sonra, kabakları yağda kızartıyoruz. Bu arada soğan, kıyma ve kabuğu soyulmuş Antep fıstığı ile iç hazırlıyoruz. İçi, önce soğanı kavurarak, sonra eti, en son da Antep fıstığını ilave ederek hazırlıyoruz. Bu paylaşımı yazmadan evvel Anne tarafından kuzenime telefon ettim. O, bu karışıma çok az miktarda ıslatılmış pirinç de konulduğunu söyledi. Pirinç eser miktarda olacak ve etle kavrulacak. İç hazır! Onları kabakların içine doldurup birbirlerinin içine geçecek şekilde tencereye tek sıra halinde diziyoruz.

Yoğurdu içerisine bir yumurta kırarak pişiriyoruz. -Daha önceki bir paylaşımda yoğurdu nasıl pişireceğinizi anlatmıştım- Tuzlu yoğurt da kullanabilirsiniz. Ben öyle yaptım. O zaman yoğurdu pişirmeye gerek yoktur. Yoğurdu, tek sıra dizilmiş kabak dolmalarının üzerine boşaltıyoruz. Yoğurdun miktarı, kabakların üzerini kapatacak kadar olmalıdır. 25-30 dakika kadar pişirin, pirinç pilavla servis yapın.
Araştırmalarım sırasında onlarca çeşit dolma yapma yöntemi ile karşılaştım. Özellikle Anadolu’nun zengin coğrafyası bu dolmaların beşiği... Anneannemin ruhu şad olsun, dolmaların kralını bize miras bıraktığı için minnet duyuyorum.
* Bu yemeği paylaştıktan epey sonra Kuzenim Sabiha Özçörekçi Erkan ismini hatırladı. İsmi Fekke dolmasıymış.

 

Anneannemin dolması... (Fekke Dolması)*
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *