Parkinson ve beslenme (4)

YAYINLAMA: 14 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 14 Haziran 2023 / 11.00

Antioksidanlar
Antioksidanlar, oksidasyon olarak adlandırılan normal bir vücut sürecinin neden olduğu hasarı azaltmaya yardımcı olan vitaminler ve minerallerdir. Oksidasyon vücuttaki hücrelerin içerisinde gerçekleşir ve serbest radikaller olarak bilinen maddeler üretirler. Bu maddeler vücudun hasar görmesine neden olur. ve kalp rahatsızlığı, kanser ve Parkinson hastalığı (PH) gibi durumların oluşmasında rol oynayabilir. Ancak, antioksidanların alımının PH'nin ilerlemesini yavaşlattığına veya PH ilaç tedavilerinin etkinliğini artırdığı ile ilgili henüz bir kanıt bulunmamakta. Düzenli ve dengeli şekilde beslenen kişiler yeterli miktarda antioksidanı zaten alırlar.

Kabızlık
PH bağırsaklardaki kasların çalışmasını olumsuz etkilediğinden PH’lı kişilerde kabızlık yaygın görülen bir sorundur. Ancak, kolayca üstesinden gelinebilen bir sorundur – bağırsakların haftada 3 veya 4 defa boşaltılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Doğal bir diyet uygulanarak rahatlama sağlanması en ideal ve en sağlıklı yöntemdir. Kabızlığın daha ciddi bir sorun haline gelmesi durumunda ilaç tedavisi için bir doktora danışılmalıdır.

Kabızlıkta beslenme ilkeleri;

Lif oranı yüksek doğal gıdalar alınmalı. Doğal olmayan gıdalar midede aşırı gaz birikmesi gibi diğer sorunlara neden olabilir. Her üç günde bir lif oranı yüksek yeni bir gıdanın alınması sindirim sisteminin alışmasına olanak sağlar.

Lif oranı yüksek gıdalar şunları içerir: tam tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrek, taze meyve (kabuklu veya kabuksuz, ancak kabuk daha fazla lif içerir) ve kurutulmuş meyve, meyve suyu, özellikle erik, armut veya şeftali; lahana, karnabahar, brokoli ve kereviz gibi yapraklı sebzeler; mercimek ve kırık bezelye; kepek (kahvaltılık gevreğe veya güvece eklenebilir),

Bol su için (günde 8-10 bardak): Sıcak içecekler yumuşatıcı görevi görür, ancak vücudun su kaybetmesine neden olduğundan aşırı çay ve kahveden kaçının. Bol sıvı almak sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Sabahları yürüyüş gibi düzenli egzersiz yapın.

Öğünlerinizi her gün aynı saatte yemeye çalışın.

Ağız kuruluğu PH ile ilişkili bir diğer sorundur. Daha fazla sıvı alarak, su içerken daha fazla yudumlayarak, buz parmak emerek ve bir ağız spreyi veya gargara kullanarak giderilebilir. Şeker emmek veya sakız çiğnemek de daha fazla tükürük üretilmesine ve ağız kuruluğunun giderilmesine yardımcı olabilir.

Alkol tüketmeyiniz.

Osteoporoz (kemik erimesi):

Osteoporoz, kalsiyum ve/veya D vitamini eksikliği nedeniyle kemik dokusunun azalmasına yol açan bir hastalıktır. Kemiklerin incelmesine, zayıflamasına ve kırılmaya yatkın bir hale gelmesine yol açar. PH olan kişilerin ayakta daha zor durmaları ve düşmeye eğilimli olmaları nedeniyle osteoporozun önlenmesi son derece önemlidir.

PH'li kişiler kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan ağırlık taşıyan hareketleri (ayağa kalkma, yürüme gibi) daha az yaptıklarından daha yüksek osteoporoza yakalanma riski altındadırlar . Ayrıca osteoporoz daha çok kadınlarda görülür. Doktor veya diyetisyen uygun görmesi durumunda kalsiyumca zengin bazı gıdalar veya gıda takviyeleri önerebilir.

Parkinson ve beslenme (4)
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *