ANASAYFA arrow right Röportaj

Belirsizlik duygusu, büyük travmalar doğurabilir

Belirsizlik duygusu, büyük travmalar doğurabilir
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, “Toplum bu yarayı, bu sıkıntıyı kaç günde giderir

Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, “Toplum bu yarayı, bu sıkıntıyı kaç günde giderir bilemiyorum ama toplumun temel dinamikleri bu darbe sonucunda sarsıldı diyebiliriz. Saflar belirginleşiyor, insanlar arasında ayrışmalar daha da arttı. Psikolojik anlamda kopmalar meydana geldi” uyarısında bulundu

 

Belirsizlik duygusu, büyük travmalar doğurabilir

Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, darbe giriminin toplum üzerindeki etkilerini dile getirirken, “Bu girişim toplumumuzda bir belirsizlik duygusunu ortaya çıkardı. Ne olacak, nasıl olacak, neler meydana gelecek gibi belirsizlik duygusu. İnsanlar, kendilerini güvende hissetmiyor, bu ilerde büyük bir travma doğurabilir” uyarısında bulundu.

“Artık duygularınızı düşüncelerinizi tamamen saklama noktasına geldi insanlarımız. Gelecek belirsiz, geleceğine göre insanlar plan ve program yapamıyorlar” diyen Şahin, Sabah’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Sabah-Son günlerde yaşamış olduğumuz bu darbe girişimi süreci, toplumumuzun psikolojik yapısını nasıl etkiledi?

Uzman Psikolog Hayrettin Şahin- Bu girişim toplumumuzda bir belirsizlik duygusunu ortaya çıkardı. Ne olacak, nasıl olacak, neler meydana gelecek gibi belirsizlik duygusu. Kişiler kendilerini güvende hissetmiyorlar bu ilerde büyük bir travma doğurabilir. İkincisi insanlarda temel duygulardan bir tanesi olan güvenlik duygusunu ortaya çıkardı. Kişiler kendilerini güvende hissetmiyorlar bu ilerde büyük bir travma doğurabilir. Çok büyük psikolojik sorunların ortaya çıkartmasına yol açabilir. Çünkü siz kendinizi güvende hissetmezseniz, yatırım yapmazsanız, üretim yapmazsanız, evinizden dışarı çıkmazsanız, kendinizi içinize kapatırsınız. İşin bir boyutu da bu güvenlik boyutu.

Sabah-Toplumda sanki ciddi anlamda ayrışmalar  yaşanıyor ne dersiniz?

Şahin- Darbe girişimi, toplumda ayrışmalara neden oldu. Daha önce zaten toplumda var olan derinleşmiş olan sosyal ayrışmalar bu olaylar sonucundan yeniden daha da şiddetlenmiş bir şeklide ortaya çıkmaya başladı. Bir başkası kişilerde paranoit düşüncelerin arttığını görüyorum ben. Herkes kardeşine dahi o şüphe ile bakıyor. Yani geçmiş yıllarda Esad’ın hükümetinin ülkesinde yaşanmış olaylar, bazı kişilerin veya kurumların aleyhinde konuşmamak, yani bizim ülkemizde de paranoit duruma gidiliyor. Artık duygularınızı düşüncelerinizi tamamen saklama noktasına geldi insanlarımız. Gelecek belirsiz, geleceğine göre insanlar plan ve program yapamıyorlar. Bundan dolayı bir sıkıntı meydana geldi. Yine medyada gösterilen darbe girişim sonucunda meydana gelen ölüm olayları, kesmeler, doğramalar, biçmeler, ateş etmeler toplumumuza büyük bir travma yaşattı. Toplum bu yarayı, bu sıkıntıyı kaç günde giderir bilemiyorum ama toplumun temel dinamikleri bu darbe sonucunda sarsıldı diyebiliriz. Saflar belirginleşiyor, insanlar arasında ayrışmalar daha da arttı. Psikolojik anlamda kopmalar meydana geldi. Kardeş kardeşten şüphe eder duruma geldi. Devlet memurları var, öğretmenler var, bunların içinde suçlu olanlar var, suçlu olmayanlar var. At izi ile it izi birbirine karıştırılmış. İşte en büyük belirsizlik buradan kaynaklanıyor. Darbe yapan insanlar bulunsun, onlara en ağır cezalar verilsin. Neticede suçsuz insanları da, masum insanları da rencide etmenin, terörist olarak görmelerinin insanlarda oluşturduğu ve meydana getirdiği büyük bir tedirginlik var, korku var, endişe var. Bu şekilde baskılar ve bu şekilde yaklaşımlar, kuru ve yaşı aynı kefeye koymak, suçluları ayırt etmeden bir çok insanı aynı kefeye atmak ileride yine onarılmaz, tamir edilmez yaralara yol açacaktır.

Sabah-Bu durum nasıl sonuçlar doğurur?

Şahin- İnsanların en büyük özelliği şu olacak, insanlar kimliklerini gizleme noktasına gidecekler. Kendini gizleyen, saklayan, bol bol düşünceleri, duygularını ifade etmeyen insanlar ortaya çıkmış olacak. Yine burada bir aidiyet duygusu var, Belli bir iktidarı seversin veya sevmezsin, desteklersin veya desteklemezsin ama bu olaydan sonra herkese bakıyorsun, sanki halkın yüzde yüzü  destek veriyormuş gibi, düşünmediği halde, inanmadığı halde destek veriyormuş gibi bir yapı içerisine girdi. İşte burada insanlar kendini saklama, gizleme noktası içerisine girdi. Aslında bu hoş bir davranış şey değil. İnsanlar duygularını, düşüncelerini rahatlıkla ifade edemediklerinden, kendilerini ifade edemedikleri zaman gayri meşru yollara gittiklerinden bu daha büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına yol açar. Röportaj/Adem Kesenek

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *