ANASAYFA arrow right Röportaj

Bölgede, greenlight lazer cihazı sadece bizde mevcut

Bölgede, greenlight lazer cihazı sadece bizde mevcut
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
138 yıldır şifa dağıtan hastane

138 yıldır şifa dağıtan hastane
138 yıldır yani yaklaşık 1,5 asırdan beri Gaziantep Sev Amerikan Hastanesi hem şifa dağıtmaya hem de halka hizmet etmeye devam ediyor. Gaziantep Sabah Gazetesi olarak Sev Amerikan Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Ercüment Ünal ile hastanesi üzerine röportaj yaptık.

Sağlık alanında bölgenin en eski hastanesi olduklarını ifade eden Ünal, “Yaklaşık 1,5 asır önce başlayan şifa dağıtma misyonumuzu 138 yıl önce açılan Sev Amerikan Hastanesiyle devam ettiriyoruz. Bölgede ilk eczacılık eğitimi, ebe hemşire eğitimi gibi yardımcı sağlık hizmetleri alanlarında da bölgemizdeki ilk kuruluş biziz” dedi.
Uyuşturucu konusuna da değinen Ünal, uyuşturucunun çok büyük bir sorun olduğunu altını çizdi. “Uyuşturucu madde kullanımı genellikle genç nesiller arasında yaygınlaştığı için ülkenin sadece bugününü değil geleceğini de tehdit etmekte. Burada anne babalara, eğitimcilere ve biz sağlık çalışanlarına çok iş düşmekte”
şeklinde konuştu.

Sabah-Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi hakkında bilgi verir misiniz?

Ünal
-Sağlık alanında bölgenin en eski hastanesiyiz. Yaklaşık 1.5 asır önce başlayan şifa dağıtma misyonumuzu 138 yıl önce açılan Sev Amerikan Hastanesiyle devam ettiriyoruz. Bölgede ilk eczacılık eğitimi, ebe hemşire eğitimi gibi yardımcı sağlık hizmetleri alanlarında da bölgemizdeki ilk kuruluş biziz.

Sabah-Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi’nde kaç bölüm bulunuyor?

Ünal
-Hastanemizde, özel hastanelerde olması gereken tüm branşlarda uzman hekim bulunmakta. Bu ana branşlara ek olarak psikoloji, meme tarama polikliniği, diyet ve beslenme polikliniği gibi özel alanlarda da hizmet vermekteyiz.

Sabah-Sağlık ve Eğitim Vakfının çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Ünal
-Sağlık ve Eğitim Vakfı 10 okul, 1 yayın kuruluşu ve Gaziantep’te yerleşkesi bulunan 1 hastane ile halkımıza eğitim ve sağlık hizmet sunmaktadır.

Sabah-Hastanede yapılan hizmetler nelerdir?

Ünal
-Hastanemizde 2. basamak sağlık hizmeti ve önleyici tıp hizmetleri sunulmakta.

Sabah
-Özel birimler ve merkezler nelerdir? Biraz bahseder misiniz?

Ünal
-Hastanemiz bölgedeki ilk diyabet polikliniği hizmeti veren kurum. Diyabet hastalarımıza uzman hekimler ve diyetisyen eşliğinde hizmet planlıyoruz. Bunun dışında bölgemizde bulunmayan özellikli cihazlarımız mevcut. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde greenlight lazer cihazı sadece bizde mevcut. Kanser kitlelerinin tespitinde çok faydalı olan dinamik tomografi çekebilen 3 hastaneden bir tanesiyiz. Yaşlılığa ve diyabete bağlı gelişen sertleşme sorunlarında yeni kullanılmaya başlayan cihazımız var ve bu bölgede sadece bizim bünyemizde bulunmakta.

Sabah-SEV Amerikan Hastanesi’nin kuruluşu çok eskilere dayanmaktır? Bu zamana kadar halkın gönlünde taht kurmanızı neye borçlusunuz?

Ünal
-Hastanemiz resmi olarak 138 sene önce açılmış. Sağlık hizmeti misyonumuz 1.5 asır öncesinde başlıyor. Bu sevginin ana temeli Osmanlı İmparatorluğu döneminde yokluk yıllarında bölgemizde Türklere ve Müslümanlara sağlık hizmeti veren tek kurum bizim olmamız. Başka küçük hastaneler ve doktorlar var ama ne yazık ki sadece Hristiyan azınlığa hizmet vermişler. Biz apolitik bir kurum olarak ilk kurulduğumuz yıldan beri hiç bir ayrım yapmadan ve tek öncelik insan sloganıyla hizmet sunduk. bu sevginin temel sebebi bu olsa gerek.


Sabah-Hastanenin sağlık alanında yaptığı yenilik ve çalışmalardan bahseder misiniz?

Ünal-
Tarihimiz boyunca bölgemizde sağlık alanında öncü kurum olma ve tıp bilimindeki yenilikleri bölge insanına ilk sunan hastane olma vizyonumuz mevcut. Bu kapsamda sağlıktaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve insanlarımızın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerini hastanemize kazandırmaya devam ediyoruz.

Sabah-Son yıllarda kadına yönelik şiddet yine artmaya başladı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Ünal
-Son yıllarda kadına yönelik şiddetin arttığını düşünmüyorum. Bu buzdağının görünen yüzü sadece. Şiddet tüm toplumumuzda arttı ne yazık ki. Trafikte, sporda, çocuklara, sağlık çalışanlarına ve elbette kadına. Şiddetin kime ne şekilde uygulandığı önemli değil. Her şekli yanlış. Bunun sebebinin toplumumuzun yaşadığı ekonomik sıkıntılar, eğitim kalitesindeki sorunlar ve son yıllarda giderek artan radikalleşme olduğunu düşünüyorum.

Sabah-Günümüzün en büyük sorunlarından birisi hiç şüphe yok ki uyuşturucu. Neredeyse her sokak başında satılır oldu. Çocuklarımızı, gençlerimizi ve toplumu bu illetten nasıl koruruz?

Ünal
-Uyuşturucu kullanımındaki artış bence de çok büyük sorun. Uyuşturucu madde kullanımı genellikle genç nesiller arasında yaygınlaştığı için ülkenin sadece bugününü değil geleceğini de tehdit etmekte. Burada anne babalara, eğitimcilere ve biz sağlık çalışanlarına çok iş düşmekte. Elbette bir madde bağımlılığının yaygın olmasındaki en önemli sebep o maddeye ulaşımın kolay olmasından geçer. Ülkemiz sınırlarındaki savaşlar, terör ve karmaşa bu maddelerin ülkemize girişinin kontrolünü zorlaştırıyor. Uyuşturucu maddeler terörün finansmanındaki en büyük kaynak gibi durmakta. Burada ilk iş anne babaya düşmekte. Çocuklarımız her sokağa çıktıklarında yanlarında olmamız ve onları korumamız imkansız. Ama biz yanlarında olmasak da verdiğimiz eğitim her zaman onların yanında olacaktır. Toplumumuzda ayıp kabul edilen şeylerin esas öğrenilme yeri ev olmalı diye düşünüyorum.

Sabah-Kısaca hayatınızdan bahseder misiniz?

Ünal
-1974 Gaziantep/İslahiye doğumluyum. Çok sevdiğim bir eşim iki kızım ve iki oğlum var. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Genel cerrahi ihtisasımı Ankara numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladım. Devlette ve özelde Genel Cerrahi Uzmanı ve idareci olarak görev yaptım. 4 aydır bu güzide vakfın tek hastanesi olan Sev Amerikan Hastanesi’nde Başhekimlik görevini yürütüyorum.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *