ANASAYFA arrow right Siyaset

Akar, ABD'ye mektup yanıtı verdi

 Akar, ABD'ye mektup yanıtı verdi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği "ikinci Johnson mektubunun" ardından Rusya, S-400 teslimatının Temmuz ayında yapılacağını

Rusya, S-400 teslimatı için tarih açıkladı

ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği "ikinci Johnson mektubunun" ardından Rusya, S-400 teslimatının Temmuz ayında yapılacağını duyurdu. Savunma Bakanı Akar ve ABD'li mevkidaşı Shanahan ise bugün telefonla görüşecek.
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemine ilişkin dün yeni bir açıklama yapıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yardımcısı Yuri Ushakov, Kremlin'in S-400'leri Temmuz'da Türkiye'ye teslim etmeyi planladığını ve sözleşmedeki zaman çizelgesine uyacaklarını söyledi.
Öte yandan, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektupla ilgili Washington'da gazetecilerin sorularını cevaplayan ABD Savunma Bakanı Vekili Patrickh Shanahan, Akar ile telefon görüşmesi gerçekleştireceklerini söyledi.
Shanahan, bugün için "Umuyorum ki yarın yapacağımız telefon görüşmesinde o ve ben görüş alışverişinde bulunarak süreçle ilgili nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirleyeceğiz" dedi.
7. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Savunma Bakanları Üçlü Toplantısı için Gebele kentine giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, telefon görüşmesinin ardından, mevkidaşı ile önümüzdeki ay sonunda ise Brüksel'de bir araya gelmeyi planladıklarını söyledi.
Akar, Shanahn tarafından gönderilen mektupla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
"Bilindiği gibi ABD Savunma Bakan Vekili'nden bir mektup aldım. Üslubuyla ilgili kamuoyunun da hassasiyetle durduğu gibi biz de hassasiyetle durmaktayız.
"Mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik iş birliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmekte ise de üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük.
"Bununla ilgili göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu cevabı kendilerine vereceğiz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonlarımız sürmektedir. Ayrıca bu ayın sonunda Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Orada da ABD Savunma Bakan Vekili ile bir araya geleceğiz.
"Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz."
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomik bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen Rusya ve Türkiye, görüşmelere başladı. Nisan 2017'de bir açıklama yapan dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin "acilen" hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Işık, NATO üyesi ülkelerin "mali açıdan etkili bir teklif sunmadıklarını" söyledi.
Ardından, Rusya-Türkiye anlaşması açıklandı. Rusya savunma sanayi şirketi Rostec anlaşmanının bedelinin 2,5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Dönemin Savunma Bakanı Nurettin Canikli Rusya'dan iki sistem ve dört batarya alınacağını söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı teslimatın 2020'nin birinci çeyreğinde yapılmasının planlandığını duyurdu.
Türkiye'nin satın almayı planladığı sistem, NATO'nun savunma sistemleriyle uyumlu değil.
Türkiye, bu sistemi uygularsa, kullanan ilk NATO ülkesi olacak. Bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *