ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD, İran'a yeni yaptırımları devreye sokuyor

ABD, İran'a yeni yaptırımları devreye sokuyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Trump'ın İran ile Obama döneminde imzalanan Nükleer Anlaşma'dan çıkma kararı sonrası iki kademeli şekilde uygulayacağını
Trump'ın İran ile Obama döneminde imzalanan Nükleer Anlaşma'dan çıkma kararı sonrası iki kademeli şekilde uygulayacağını duyurduğu yaptırımların ikincisi yarın başlıyor.
ABD’nin İran’a uygulayacağını duyurduğu yaptırımlar yarın (5 Kasım 2018) yürürlüğe giriyor.
ABD Başkan Donald Trump, seçim çalışmaları süresince hedef aldığı İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018’de çekilmişti.
Anlaşma 5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi ve Almanya ve ek olarak Avrupa Birliği'nin katılımıyla 2015 yılında imzalanmıştı.
ABD başkanları İran ile imzalanan Nükleer Anlaşma'yı üç ayda bir gözden geçirmek ve imzalamakla yükümlüydü.
ABD dışındaki BM daimi üyeleri Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya ve artı 1 olarak adlandırılan Almanya, 9 Mayıs günü “Anlaşmanın arkasındayız” açıklaması yapmıştı.
Trump İran'ın petrol gelirini hedefledi
Trump yönetiminin İran'a yönelik yeni yaptırımları ağırlıklı olarak İran'ın petrol endüstrisini hedef alıyor.
ABD, İran'a yaptırımları anlaşmadan çekilmesinin ardından 90 gün ve 180 gün sonra devreye girecek şekilde iki kademeli yürürlüğe sokacağını duyurmuştu.
6 Ağustos’ta açıklanan ilk yaptırımlar İran’ın para politikasını hedeflemişti. İran’ın Amerikan Doları satın almasını ya da bu para birimi ile ticaret yapmasının engelleyici kararlar alınmıştı.
Yarın devreye girecek ikinci pakette İranlı petrol ve petrokimya şirketlerinin uluslararası ticaretine engel getiriliyor. Ayrıca üçüncü devlet ya da şahısların da bu kalemde İran ile ticaret yapmasının engellenmesi hedefleniyor. İran’ın sigortacılık, taşımacılık, gemi inşaatı, limancılık ve genel hatlarıyla enerji sektörü de yaptırımlar kapsamına alınacak.
Petrol fiyatları ne olur?
İran Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üçüncü büyük üreticisi. İran 2018 Nisan rakamlarına göre günlük olarak 2,5 milyon varil petrol ihraç ediyordu.
ABD’nin yaptırımlarının petrol arsında azalmayı doğurması ve dolayısıyla zaten 2,5 yıldır yükseliş eğilimi gösteren petrolün fiyatının artacağı tahmin ediliyor.
Ekim ayı içinde ham petrolün varil fiyatı 86 dolara kadar çıktı. ABD tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise 75 dolara kadar yükseldi.
Hamaney'den yaptırım açıklaması
"ABD'nin yaptırım uygulamaktaki amacı milli ekonomimizin büyümesini felç etmek ve engellemekti ancak bu İran'da bir kendine yeterlilik hareketinin doğumuyla sonuçlandı. İran milleti yıllarca her şeyi ithal ediyordu, şimdi ise bir her şeyi kendi üretme alışkanlığı geliştirdiler" dedi. (HK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *