ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD Türkiye anlaştı, operasyona 120 saat ara verildi

ABD Türkiye anlaştı, operasyona 120 saat ara verildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.37
ABD Başkanı Trump, attığı tweet ile ateşkesi duyurdu. Pence de Erdoğan görüşmesi sonrası "Ateşkes sağlandı" ifadelerini
ABD Başkanı Trump, attığı tweet ile ateşkesi duyurdu. Pence de Erdoğan görüşmesi sonrası "Ateşkes sağlandı" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ise "Ateşkes değil ara" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe'de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile biraraya geldi.

Görüşmeden sonra Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nde basın toplantısı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Donald Trump, ateşkesin sağlandığını belirten bir tweet attı.
Trump: Milyonlarca hayat kurtarıldı
Trump, tweet'te "Türkiye'den şahane haberle. Pence ile Pompeo kısa süre içinde basın toplantısı düzenleyecek. Teşekkürler Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca hayat kurtarıldı" ifadelerini kullandı.
Trump şöyle devam etti:
"Bu medeniyet için harika bir gün. Gerektiğinde beni izleyen Birleşik Devletler ile gurur duyuyorum. İnsanlar yıllardır bu 'anlaşmayı' yapmayı deniyor. Milyonlarca hayat kurtarıldı. Hepinize tebrikler!"
Pence: Ateşkes için anlaştık
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ABD Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında "ateşkes" kelimesini kullanarak şunları söyledi:
"Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan ve Türkiye ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır.
"Türkiye Barış Pınarı Harekatı'na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır. Ve ardından operasyon duracak."
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pence'in hemen ardından yaptığı açıklamada "Ateşkes iki meşru tarafı arasında yapılır, ara veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:
"İstediklerimizi aldık. ABD tarafı harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu.
"YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık.
"PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır.
"YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.
"YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz."
Ortak açıklamada anlaşma ayrıntıları
Türkiye-ABD ortak açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:
"İki ülke kuzeydoğu Suriye başta olmak üzere sahadaki gelişmelerin ortak çıkarlar temelinde daha yakın eş güdüm gerektirdiğini kabul ediyor.
"Türkiye ve ABD 'hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' anlayışıyla NATO topraklarını ve halklarını tüm tehditlere karşı koruma taahhütlerini muhafaza ediyor.
"Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda DEAŞ'la mücadele faaliyetlerinin devamında kararlıdır.
"Türkiye ve ABD, terörle mücadele harekatlarının yalnızca terör unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereci hedef alması gerektiği üzerinde mutabık kalır.
"Türk tarafı, Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen güvenli bölgedeki tüm meskun mahal sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacağını taahhüt eder, sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkati göstereceğini vurgular. Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır."
"Mektuba cevabı toplum veriyor"
Çavuşoğlu, basına yeni sızan Trump mektubu hakkında ise şöyle konuştu:
"Mektubun üslubuna Amerikan toplumu cevap veriyor, 'Biz böyle bir seviyesizlik görmedik' diyerek. Seviyeyle ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı vermektedir."
52 dakika gecikmeli başladı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın gönderdiği ve "Aptallık yapma" şeklinde ifadeler içeren mektup sonrası gerçekleşen görüşmenin 14:30'da başlaması planlanmıştı.
15:00'e ertelenen görüşme tam olarak 15:42'de başladı, 1 saat 40 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları Beştepe'deki görüşmede Barış Pınarı Harekatı, harekat kapsamında bundan sonra atılacak adımlar, güvenli bölge planı ve ABD'nin yaptırım kararları gibi önemli başlıkların ele alındığı belirtti.
Erdoğan ile Pence'in ikili görüşmesi sonrası, heyetlerarası görüşmelere geçildi.
Aynı saatlerde Beyaz Saray: Ek yaptırım olabilir
Öte yandan Erdoğan ve Pence görüşmesinin başladığı saatlerde Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, CNBC kanalına verdiği röportajda Türkiye'ye yönelik yaptırımların artabileceği mesajını vermişti:
"Türkiye'yi hizaya getirmek için yaptırımlar uygulayacağız ve daha da fazla yaptırım uygulayabiliriz." Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *