ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD’de Türkiye için yaptırım tasarısı

ABD’de Türkiye için yaptırım tasarısı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.35
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.35
ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın hazırladığı Türkiye’ye bir dizi yaptırım öngören yasa tasarısı
ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın hazırladığı Türkiye’ye bir dizi yaptırım öngören yasa tasarısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere bazı bakanlar için yaptırım talep ediliyor, ayrıca TSK ile işlem yapan grup ve kişilere yaptırım öngörülüyor.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekâtı nedeniyle Türkiye’ye bir dizi ekonomik yaptırımı içeren tasarı hazırladı.
Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile tasarının beraber sunulması için anlaşmaya vardığını söyledi.
Tasarının içerisinde İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı olan CAATSA yaptırımlarının da S-400’ler nedeniyle uygulanması öngörülüyor.
Tasarı ilerleyen günlerde Kongre’de oylanacak.
Yasa tasarısında neler var?
Erdoğan’a yaptırım
Hazırlanan yasa tasarısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere çeşitli bakan ve üst düzey yöneticilere yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
Yaptırım uygulanacak isimler arasında Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yer alıyor.
TSK’yı da kapsıyor
Öte yandan yaptırımlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’yle (TSK) “bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişileri” de kapsıyor.
Bu işlemler; TSK tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçalarını, makine aksamını, otomotiv ekipmanları ile Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisleri ve son olarak TSK tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatlarını kapsıyor.
Enerji sektörü
Senatör Graham’ın hazırladığı tasarıda enerji sektörü için de çeşitli yaptırımlar öngörülüyor
Yaptırımla karşılaşacak isim ve gruplar, “Türkiye’nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayanlar” olarak tanımlanıyor.
“İnsani yardım” yaptırım dışı
Öte yandan yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK’ye mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye’ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.
Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye’ye Rusya yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuluyor.
Yasa tasarısıyla Türkiyeli liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanması talep edilirken, Erdoğan’ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.
Altıncı maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.
Trump’ın kararı için “öngörüsüz
ve sorumsuz” demişti
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyon öncesi ABD’nin bölgeden çekilme kararına geçtiğimiz günlerde eleştirilerde bulunan Graham, Başkan Donald Trump’ın kararını “öngörüsüz ve sorumsuz” olarak nitelendirmişti. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *