ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD'li beş senatörden Türkiye'ye yeni yaptırım çağrısı

ABD'li beş senatörden Türkiye'ye yeni yaptırım çağrısı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD'li beş senatör dün Türkiye'nin ateşkesi ihlal ettiği iddialarının araştırılması ve "ihlalin" teyit edilmesi halinde
ABD'li beş senatör dün Türkiye'nin ateşkesi ihlal ettiği iddialarının araştırılması ve "ihlalin" teyit edilmesi halinde yaptırımlar uygulanması talebi sundu.
ABD'de Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Graham, Marsha Blackburn ve Demokrat Senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ile Jeanne Saheen Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya hitaben bir mektup kaleme aldı.
Senatörler Türkiye'nin ABD ile Suriye'nin kuzeyine ilişkin vardığı ateşkes anlaşmasını ihlâl ettiği iddialarını araştırma ve bu iddiaların teyit edilmesi halinde Ankara'ya yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.
Mektupta şu ifadeler yer alıyor:
"Sizden Türkiye'nin ve/veya ona bağlı güçlerinin Tel Abyad ve Resulayn kentleri arasında doğudan batıya ve 30 kilometre güneydeki M4-M10 yoluna kadar yer alan bölge dışında faaliyet gösterip göstermedikleri konusunda bizi acilen bilgilendirmenizi istiyoruz.
"Eğer durum böyleyse, yönetim Türkiye'ye 17 Ekim anlaşmasını ihlali nedeniyle yaptırım uygulamayı planlıyor mu?"
"Türk ya da Türkiye destekli askeri güçlerin Suriyeli Kürtlere Tel Tamir yakınlarında saldırdığına dair bir dizi söylenti var. Bu doğruysa, Ankara Moskova ve Washignton ile ayrı ayrı yaptığı ateşkes anlaşmalarını ihlâl ediyor demektir."
"Sert yaptırımlarla önlem alınmasını istiyoruz"
"Başkan Trump çeşitli zamanlarda Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 'Türkiye ekonomisini yerle bir etmekle' tehdit etti" denilen mektupta şu ifadeler de yer aldı:
"Bu vaziyet doğrultusunda, yönetimden hızlı bir şekilde 17 Ekim anlaşmasının uygulanması için sert ekonomik yaptırımları devreye sokacak önlemler almasını istiyoruz."
13 Kasım'da yaptırımlar gündeme gelebilir
17 Ekim'de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Ankara'ya yaptığı ziyarette, iki taraf YPG'nin 120 saat içinde yaklaşık 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak güvenli bölgenin gerisine çekilmesi ve ağır silahlarının toplanması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Ardından Türkiye ve Rusya mutabakatı gelmişti.
Analistler, Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 13 Kasım'da Washington'da yapılacak görüşmede, yaptırımların tekrar olasılık haline gelmesinin mümkün olduğunu söylüyor. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *