ANASAYFA arrow right Siyaset

Af Örgütü: BM, Cemal Kaşıkçı soruşturması başlatmalı

Af Örgütü: BM, Cemal Kaşıkçı soruşturması başlatmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Cemal Kaşıkçı'nın öldürülüşünün 100. günü nedeniyle Uluslararası Af Örgütü Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde bir ba
Cemal Kaşıkçı'nın öldürülüşünün 100. günü nedeniyle Uluslararası Af Örgütü Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada BM'ye soruşturma başlatması için çağrıda bulunuldu.
Uluslararası Af Örgütü Cemal Kaşıkçı'nın öldürülüşünün 100. günü nedeniyle Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu da destek verdi.
Basın açıklamasının ardından sembolik olarak gerçekleştirilen eylemde Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Beşiktaş'taki Akasyalı Sokak'ın ismi Cemal Kaşıkçı Sokağı olarak değiştirildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar Sorumlusu Göksu Özahıshalı tarafından yapılan basın açıklamasında Cemal Kaşıkçı'nın Arap dünyasının ifade özgürlüğü savunucusu olduğu vurgusu yapıldı. Kaşıkçı için adalet talep edildi.
2 Ekim 2018'de Kaşıkçı'nın, Suudi yetkililer tarafından zorla kaybedildiği belirtilen açıklamada Kaşıkçı'nın bedeninin halen bulunamadığı aktarıldı.
"Cinayete dair göstermelik bir soruşturma başlatan Suudi yetkililerin adil ve güvenilir bir süreç yürüteceğine inanmıyoruz. Zulüm Krallığı'nın bugüne kadar barışçıl aktivistlere, gazetecilere ve akademisyenlere yönelik ağır baskı, korkutma ve insanlık dışı cezalar uyguladığına; sesini çıkarları acımasız bir şekilde bastırdığına defalarca tanık olduk.
"Kaşıkçı'nın başına gelenler, Krallığın hak ihlallerinde ne derece acımasızlaşabildiğini ortaya koyuyor. Suudi yetkililer, Kaşıkçı üzerinden dünyanın diğer ülkelerindeki hak savunucuları, gazeteciler ve muhaliflere gözdağı veriyor, korku salıyor.
"Türkiye yetkililerinin Kaşıkçı cinayetinin cezai soruşturulmasına dair çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ama tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen Kaşıkçı cinayeti ayrıca uluslararası bir soruşturmaya da konu olmalıdır.
"Uluslararası Af Örgütü olarak Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayet çerçevesinde işlenen işkence ile diğer suç ve ihlaller hakkında bağımsız bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.
"Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi olarak, 3 aydan uzun bir süre önce katledilen Kaşıkçı için BM'den soruşturma talep edilmesine yönelik çağrımızı tekrarlıyoruz."
Basın açıklamasının ardından Konsolosluğun bulunduğu ve Kaşıkçı'nın son görüldüğü sokak olan Akasyalı Sokak'ın adı sembolik olarak "Cemal Kaşıkçı" olarak değiştirildi. Bu eylemle hak savunucuları Kaşıkçı için adalet taleplerini yinelediklerini bildirdi.
Önderoğlu: Türkiye'deki soruşturma desteklenmeli
Basın açıklamasının ardından bianet'e konuşan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu uluslararası toplumun Türkiye'deki soruşturmayı destekleyici önlemler alması gerektiğini söyledi.
"Cemal kaşıkçı cinayetinin üzerinden 100 gün geçti ve bedeni hala bulunamadı. Suudi Arabistan Türkiye'deki soruşturmanın akıbetini sekteye uğratmak için alelacele kurulan bir mahkemeyle sanık diye belirlediği kişileri asma ve gerçekleri karartma peşinde.
"Bu soruşturma uluslararası toplumun kontrolünde ilerleyen bağımsız, tarafsız ve tüm boyutları ele alan bir soruşturma haline getirilmezse korkarız ki hiçbir zaman Cemal Kaşıkçı cinayetinde olup biteni her yönüyle öğrenemeyeceğiz.
"Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumun, Suudi Arabistan ve bu dosyanın ilerlemesini sekteye uğratan güçler üzerinde etkisini gösterip Türkiye'deki soruşturmayı destekleyici önlemleri alması gerekiyor. Bu dosyadan gerçeğin ortaya çıkmasının tek yolu da budur." (HA) bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *