ANASAYFA arrow right Siyaset

Azil sürecindeki Trump keçeli kalemle açıklamasını okudu

Azil sürecindeki Trump keçeli kalemle açıklamasını okudu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD'nin 45. Başkanı Trump, hakkındaki azil süreci kapsamında ifadeler sürerken, basının karşısına keçeli kalemle ve büyü
ABD'nin 45. Başkanı Trump, hakkındaki azil süreci kapsamında ifadeler sürerken, basının karşısına keçeli kalemle ve büyük harflerle aldığı notlarla çıktı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, azil soruşturmasında tartışmalı tanık olarak dinlenen ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi (AB) Gordon Sondland'ı televizyondan dinlerken keçeli kalemle not aldığı sözler gündeme oturdu.
Trump, Beyaz Saray'ın önünde yaptığı açıklamada bu notları da okudu:
"Hiçbir şey istemiyorum. Hiçbir şey istemiyorum. Quid pro quo (Latince "bedel/karşılık" anlamına gelen söz öbeği). Zelinsky'ye (azil soruşturmasına neden olan telefon konuşmasını yaptığı Ukrayna lideri) doğru olanı yapmasını söyle. ABD Başkanı'nın son sözü budur."
Trump'ın ayrıca notta Ukrayna Başbakanı'nın adını yanlış yazarak Zelinsky yerine Zellinsky yazdığı görüldü.
Beyaz Saray muhabirlerinden tweet'ler
Beyaz Saray'da Trump'ı takip eden gazetecilerden Sam Stein'in notu paylaşarak attığı tweet, 24 saat içinde 7 bin 300 like (beğeni) aldı.
MSNBC sunucusu Lawrence O'Donnell ise "Trump aniden notlarını basit kelimelerle mi yazmaya başladı? Cumartesi akşamı acilen hastaneye gittikten sonra? Yoksa acil nörolojik problemleri mi var?" notunu yazdı.
Adım adım azil süreci
Trump Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e 25 Temmuz'da bir telefon açtı. Trump'ın konuşmada rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia ediliyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de Demokrat vekiller ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi işlemleri başlattıklarını açıkladı.
Beyaz Saray, 25 Eylül'de telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin özet deşifresinin tam metnini yayınladı.
Yazılı olarak beş sayfa tutan telefon konuşmasına göre, Trump Zelenskiy'e Demokrat başkan adayı adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın faaliyetlerinin araştırılması için avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı'yla çalışması konusunda talepte bulunuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Trump.
Kayıtlarda, Trump, Biden'ın, oğlu Hunter'ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcıyı engellemeye çalıştığı yönündeki iddiaları kastederek şöyle söylüyor:
"Biden soruşturmayı sonlandırmakla övünüyor. Bu konuya bakabilirsen iyi olur. Bana korkunç göründü."
Trump ayrıca, görüşmeden birkaç gün önce ekibine, Kiev'e yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımın dondurulması talimatı verdiğini doğruluyor.
Not: Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın 2014 yılından itibaren 2019'un nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğal gaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olması, 2009-2017 yıllarında ise babası Joe Biden'ın Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele çalışmalarına destek vermesi, ABD'de tartışma konusu olmuştu. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *