ANASAYFA arrow right Siyaset

Başkonsolos Türkiye’yi terk etti

Başkonsolos Türkiye’yi terk etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Kaşıkçı soruşturması kapsamında Başkonsoloslukta inceleme yapıldı ancak konsolosluk konutunda inceleme yapılamadı. Başkonsolos ülkesine döndü. ABD ve Ortadoğu basını, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüne dair iddiaları yazdı.
Konsolosun konutunda inceleme yapılamadı


Kaşıkçı soruşturması kapsamında Başkonsoloslukta inceleme yapıldı ancak konsolosluk konutunda inceleme yapılamadı. Başkonsolos ülkesine döndü. ABD ve Ortadoğu basını, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüne dair iddiaları yazdı.
Washington Post yazarı Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kşaıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili soruşturma kapsamında inceleme yapılması planlanan başkonsolosluk konutuna, güvenlik güçleri alınmadı.
Başkonsolos dün ülkesine dönünce Suudi yetkilerle irtibat kuramayan polis konutta arama yapamadı.
Associated Press (AP), başkonsoloslukta yapılan incelemenin ardından servis ettiği haberinde, Türkiye’den bir yetkiliden aldıkları bilgiye göre, Kaşıkçı’nın bu binada öldürüldüğünü gösteren kesin kanıtlara ulaşıldığını yazdı. AP, yetkilinin ne tip bir kanıt bulunduğu konusunda detay vermediğini ekledi.
Konutta arama yapılamadı
Cemal Kaşıkçı’nın son görüldüğü yer olan Levent’teki Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda polis dün inceleme yaptı.
İkinci inceleme, Suudi Arabistan Başkonsolosu’nun oturduğu, konsolosluk binasına 500 metre mesafedeki konutta yapılacaktı.
Dün akşam saat 18.30’da rezidansın bulunduğu sokak bariyerlerle kapatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri de evin yakınına geldi. Başkonsolosluk’ta yapılan aramada polise eşlik eden Suudi yetkililer, rezidansın aranacağı saatte irtibatı kesti.
Suudi yetkililerin, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin telefonlarına çıkmadığı ileri sürüldü.
İzin alınamayınca konutta inceleme yapılamadı. 23.30 sıralarında konut önünde bulunan polis bariyerleri kaldırıldı.
Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa girdiği 2 Ekim’de, altı aracın binadan çıktığı kameralar tarafından tespit edilmiş, otomobiller başkonsolosun evine gitmişti.

Başkonsolos Suudi Arabistan’a döndü
Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi, başkonsolosluk rezidansının aranacağı saatten önce Suudi Arabistan Havayolları uçağıyla Riyad’a gitti.

El Uteybi’nin eşi ve üç çocuğu ise İstanbul’da kaldı.
Hürriyet’ten Uğur Ergan’a konuşan bir Türkiyeli yetkili şu yorumu yaptı: “Gidişini şu aşamada ‘kaçış’ olarak değerlendirmek istemeyiz. Kendi tasarrufu veya ülkesinden istişare için gelmiş olan bir talep üzerine Türkiye’den ayrılmış olabilir. Ancak ayrılmanın zamanlaması elbette çok manidar. Başkonsolos konutunda arama yapılmasından önce Türkiye’yi terk etmesi dikkat çekici.”

Trump: Bilgileri dahilinde olduysa çok kötü
ABD Başkanı Donald Trump, Fox TV’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suudi Arabistan güçlü bir şekilde meseleyi inceliyor. Kaşıkçı olayına tepkim, Kral ve Veliaht Kral'ın konuyu bilip bilmemesine bağlı. Öncelikle, ne oldu? Ya da onlar biliyor muydu? Eğer bilgileri dahilinde olduysa bu çok kötü” dedi.
Trump, bu açıklamasından önce, bin Salman ile telefonda görüşmüş, bin Salman kendisine Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili İstanbul’daki konsolosluk binasında ne olduğuna dair bilgisi bulunmadığını söylemişti.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderek Veliaht Prens Muhammed bin Salman’la görüştü, bugün de Ankara’ya geldi.

Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili iddialar
ABD ve Ortadoğu basını, Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair birçok iddiayı dile getirdi. Kaynak olarak da “Türkiye’den adını açıklamayan bir yetkiliyi” gösterdiler.
CNN International, Türkiye’den bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünü iddiasını tekrarladı.
Washington Post da "cinayet işlendiği sırada başkonsolosun da odada bulunduğunu" yazdı.
Al Jazeera’nin haberine göre de Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında Suudi otopsi uzmanı Salah Mohammed al-Tubaigy de yer aldı ve olay, başkonsolosun odasında gerçekleşti.
New York Times ise Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olduğundan şüphelenilen bazı kişilerin kimliğinin güvenlik güçlerince tespit edildiğini öne sürdü.
Şüphelilerden birinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a çok yakın bir isim olduğunu yazan gazete, diğer şüphelilerin de Prens’in çevresinden yetkililer olduğunu iddia etti. Gazete, tespit edildiğini iddia ettiği şüphelilerin isim ve fotoğraflarını da yayınladı.
Abdülkadir Selvi de, “Emniyet birimlerinde Kaşıkçı’nın yüzde 99 oranında öldürüldüğü kanaati mevcut. Soru şu: Kaşıkçı, başkonsolosluk binasında katledildikten sonra mı konuta götürüldü, yoksa infazı konutta mı gerçekleştirildi?” dedi.
Ne olmuştu?
Cemal Kaşıkçı’dan, konsolosluğa girdiği 2 Ekim, saat 13.00’ten beri haber alınamıyor. Kaşıkçı'ya konsolosluğa ilk başvuru yaptığı 28 Eylül'de “Evrakların hazır değil” denmiş, 2 Ekim’de gelmesi istenmişti.
Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri de Washington Post gazetesince yayınlandı. Çıktığına dair ise herhangi bir görüntü yok.
Ancak aynı gün Suudi Arabistan’dan gelen dokuz kişinin, olayla bağlantılı olduğu iddia edildi.
Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki adli işlemleri yürütmek üzere bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirdi. (AS)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *