ANASAYFA arrow right Siyaset

Beyaz Saray: Askerlerimizi Suriye’den çekmeye başladık

Beyaz Saray: Askerlerimizi Suriye’den çekmeye başladık
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Beyaz Saray, Suriye’deki ABD askerlerinin geri çekileceğini açıkladı. Rusya'dan yapılan iki açıklama var. İlk açık
Beyaz Saray, Suriye’deki ABD askerlerinin geri çekileceğini açıkladı. Rusya'dan yapılan iki açıklama var. İlk açıklama ABD'nin askerlerinin tümünün çekileceğine inanmadıkları, ikinci açıklama ise ABD çekilirse sorunun 6 ayda çözüleceği yönünde.
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders yaptığı yazılı açıklamayla Suriye’deki ABD askerlerinin evlerine dönme sürecinin başladığını ve IŞİD’e karşı kampanyada yeni aşamaya geçilmekte olduğunu duyurdu.
Sanders’ın açıklamasında “5 yıl önce IŞİD Ortadoğu’da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. ABD IŞİD'i fiziksel ve coğrafi olarak yenilgiye uğrattı.
Sanders açıklamasında şunları kaydetti:
“Suriye’de IŞİD’e karşı bu zaferler, Küresel Koalisyon ya da kampanyasının sona erdiği anlamına gelmiyor. Kampanyanın bir sonraki aşamasına geçerken ABD askerlerini evlerine döndürmeye başladık. ABD ve müttefikleri, gerekli olduğunda Amerikan çıkarlarını savunmak için her düzeyde yeniden angaje olmaya hazır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak, fon, destek elde etmesini ve sınırlarımıza herhangi bir yolla sızmalarını engellemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Kürt bölgesi ne olacak?
ABD, bölgede Kürt büyük ölçüde Kürt güçlerle koordineli bir politika yürütüyordu. Çekilme kararı sonrası Türkiye'nin hava harekatı bölgedeki Kürt güçlerinin durumu yeniden tartışılır duruma geldi.
Merkezi Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde olan Suriye Demokratik Konseyi Sözcüsü Amjad Othman konuyla ilgili Amerika'nın Sesi’ne demeç verdi:
“Bu karar terörle mücadeleyi etkileyecektir çünkü bu savaş daha uzun süre devam edecek.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yönelik yeni askeri hamle yapma hazırlığında olduğuna da dikkat çeken Othman buna istinaden, “Bizim burada tecrübeli bir ordumuz var ve her türlü olasılıkla karşılaşmaya hazır” dedi.
Rojava Acil Durum Komitesi: Trump'ı Rojava'yı korumaya çağırıyoruz
Amerika’daki Rojava Acil Durum Komitesi de yazılı bir açıklama yayınlayarak kararı eleştirdi.
“ABD geçmişte Suriye’de çok kez bocaladı. Ancak Erdoğan’ın geri durmasını sağlayabilirse bir katliamı ve yüzbinlerce insanın yerlerinden edilmesini önleyebilir. ABD, Türkiye’yi kendi sınırları içindeki Kürt halkıyla barış müzakerelerini yeniden başlatıp devam eden bu şiddet döngüsünü durdurması için teşvik edebilir. Trump yönetimini ve Kongre’yi çok geç olmadan Rojava’yı korumaya çağırıyoruz.”
Pentagon: Bölgedeki ortaklarımızla çalışmaya devam ediyoruz
Pentagon sözcüsü Albay Rob Manning de, “Şu aşamada bölgedeki ortaklarımızla ve onlar üzerinden çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasını yapmıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White da
Cumhuriyetçi senatörler karara karşı
Trump’ın Suriye’den çekilme kararı Kongre’de de yankı buldu. Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, kararı eleştirerek, hızlı ve tam bir çekilmenin IŞİD’e karşı savaşın ötesinde “geniş kapsamlı etkilere yol açacak büyük bir hata olacağı” yorumunda bulundu.
Cumhuriyetçi Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi, Güney Carolina senatörü senatör Lindsey Graham da kararı eleştirdi. Graham Trump'a yakın isimlerden biri olarak biliniyor.
Kararı, “(bir önceki Başkan Barack) Obama tarzı bir hata” olarak niteleyen Graham, “Bu yıl Suriye’yi ziyaretimden sonra, orada konuşlu 2 bin civarında Amerikan askerinin ulusal güvenlik çıkarlarımız için hayati önemde olduğu çok açık. Bu zamanda Amerika’nın çekilmesi IŞİD, İran, Beşar Esat ve Rusya için büyük bir kazanım olacaktır. Bunun ülkemiz, bölge ve dünya için yıkıcı sonuçlara neden olacağından korkuyorum” dedi.
İngiltere karara karşı
İngiltere Savunma Bakanı ise, Başkan Donald Trump'ın IŞİD'in Suriye'de yenilgiye uğratıldığı söylemine şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.
Rusya: ABD’nin tümüyle çekileceğine inanmıyoruz
Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceğine inanmadıklarını söyledi.
Klintseviç Rusya haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada “ABD, özel kuvvetlerini ve hava güçlerini Suriye’de bırakacaktır” dedi.
“Rusya da Şam’la yaptığı anlaşmalar doğrultusunda Suriye’de kalmaya devam edecek. Eğer Amerikalılar Suriye’den çıkarsa, Suriye’deki terörizmi 6 ayda bitiririz.”.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise "ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrasında, ülkede siyasi çözüme ulaşma olasılığı arttı" denildi.
AP: Askerlerin tamamı çekilecek
ABD haber ajansı AP’nin bildirdiğine göre, Trump yönetimi Suriye’deki yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin tamamını geri çekecek. Ajansın, ismini açıklamayan Amerikalı bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, çekilmeye yönelik planlamalar başladı ve askerler mümkün olduğu kadar erken biçimde çekilmeye başlayacak.
Reuters ise çekilme sürecinin 60 ila 100 gün sürmesinin beklendiğini kaydetti.
Ajans sadece askerlerin değil tüm dış işleri personelinin de geri çağrılacağını yazdı.
Reuters: Trump ile Erdoğan görüşmesinden sonra karar verildi
Reuters aynı haberinde, Trump yönetiminin Suriye’den asker çekme kararının Başkan Donald Trump’la Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin ertesine denk geldiğine dikkat çekti. Habere göre, Amerikalı yetkili, “(Görüşmeyi) Takip eden her şey, bu görüşmede varılan anlaşmanın hayata geçirilmesiydi” dedi.
Trump Twitter’da yazmıştı
Trump bu sabah Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Suriye’de IŞİD’i yenilgiye uğrattık. Bu benim Trump’ın başkanlığında orada olmamızın tek sebebiydi” diye yazmıştı.
Trump’ın bu mesajından önce de, Amerikan basınında Trump yönetiminin Suriye’den askerlerini çekmeye hazırlandığı yönünde haberler çıkmıştı. Konuyla ilgili ilk haberi Wall Street Journal gazetesi vermişti. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *