ANASAYFA arrow right Siyaset

Beyaz Saray'da mektuplar konuşuyor

Beyaz Saray'da mektuplar konuşuyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
ABD, tarihinin en uzun 'hükümetsiz' dönemini yaşarken, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen hafta gönderdi
ABD, tarihinin en uzun 'hükümetsiz' dönemini yaşarken, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen hafta gönderdiği mektupla başlayan yazılı polemik dün atılan son mektuplarla devam etti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümeti Demokratların ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi ile Trump yönetimi arasında Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarla ilgili gerilim nedeniyle 22 Aralık'tan bu yana kapalı.
Demokratlar Trump'ın duvar projesi için ek bütçe ödenmesine karşı çıkmış, Trump'ın 5,7 milyar dolarlık ek bütçe talebini onaylamamıştı.
Gelecek Salı günü (29 Ocak) ABD Başkanı Trump'ın yıllık 'birliğin durumu' konuşması konusunda ise Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ilk mektubuyla başlayan gerginlik dün atılan son mektuplarla devam etti.
Pelosi'nin ilk mektubu
Kasım ayında yapılan seçimlerle ikinci kez başkanlık görevine gelmesinin ardından Trump ile polemikleri başlayan Meclis Başkanı Pelosi, meclisin kapalı olmasını gerekçe göstererek 'Birliğin Durumu' konuşmasının ertelendiğini Trump'a mektupla bildirmişti.
Trump bunun üzerine Pelosi'ye gönderdiği mektupla kendisinin Afanistan, Almanya ve Belçika'ya yapacağı ziyaretleri, askeri uçağı vermeyi reddederek iptal etti.
Trump yazdığı mektubu "Sizi yakında görmeyi umut ediyorum" ifadeleri ve duvar için bütçe ayrılmasını talep eden notuyla bitirdi.
Trump: Davetenize katılacağım
ABD Başkanı, Pelosi'ye yazdığı bir sonraki mektubunda da "Hükümetin kapanma sürecinden çok zaman sonra bana yolladığınız ve 29 Ocak'ta 'Birliğin Durumu'na ilişkin ulusa sesleniş konuşması yapmak üzere çağırdığınız 3 Ocak 2019 tarihli mektubunuza teşekkür ederim" dedi.
Trump, "Kaygılarınızı ele aldığınız bir başka mektup daha aldım" dedi ve ekledi: "Ben sormadan önce İç güvenlik Bakanlığı ve ABD Gizli Servisi konuşmayla ilgili güvenlik bakımından herhangi bir sorun olmayacağını ifade etmek üzere benimle irtibata geçti."
Trump, "Sizin (ilk) davetinize icabet edip, Anayasal görevimi yerine getirerek Birliğin Durumuna ilişkin halka ve Amerikan Kongresi'ne hitap edeceğim." ifadelerini kullandı.
Pelosi: Davetin tarihi artık geçerli değil
Meclis Başkanı Pelosi, Trump'a verdiği yanıtta, Trump'ın kongrede konuşmasına ilişkin ilk davet mektubunu hükümetin 29 Ocak'a kadar kapalı kalmayacağını düşüncesiyle kaleme aldığını söyledi.
Pelosi, "Fakat 16 Ocak'taki mektubumda hükümetin açılmasından sonra mutabık kaldığımız bir tarih üzerine çalışmamız gerektiğini söyledim ve bunu yine de yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
Yıllık 'Birliğin Durumu' konuşmasının tarihi
ABD'de anayasaya göre 226 yıldır devam eden bir ritüel olan 'Birliğin Durumu' konuşması 1790 yılında George Washington'ın yaptığı konuşmasından beri her yıl kesintisiz yapılıyor.
ABD başkanları her yıl Ocak-Şubat döneminde icraatlarını anlatıyor. (PT) bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *