ANASAYFA arrow right Siyaset

CHP, Türkiye’nin göçmen politikası ve sınır güvenliği için Meclis Araştırması istedi

CHP, Türkiye’nin göçmen politikası ve sınır güvenliği için Meclis Araştırması istedi
YAYINLAMA: 20 Ağustos 2021 / 18.16
GÜNCELLEME: 20 Ağustos 2021 / 18.16
Araştırma önergesi veren CHP’li Çakırözer, “Politikasızlık ülkeyi felakete sürüklüyor” dedi

CHP Türkiye’nin göçmen politikasının belirlenmesi, ülkedeki 5,5 milyon mülteci ve düzensiz göçmenle ilgili atılacak adımların planlanması ve yeni göç dalgalarına karşı başta sınır güvenliği olmak üzere alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de verdiği araştırma önergesinde, büyük bölümünü Suriyeli ve Afganlıların oluşturduğu 5.5 milyona yakın düzensiz göçmenin Türkiye’nin sosyal ve ekonomik hayatına etkilerinin, bu göçmenlerin ülkelerine geri dönüş koşullarının, Türkiye’de kaldıkları süre içinde yaşadıkları sıkıntıların çözümlerinin ve yeni göçmen akınlarının engellenmesi için alınacak sınır güvenliği önlemlerinin araştırılmasına acil ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli bir grup ile mahalleli arasında çıkan çatışmanın Türkiye’nin göçmen sorununun içinden çıkılamaz bir hale geldiğini gösterdiğini dile getiren Çakırözer,  Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, “Kontrolsüz göçe karşı politikasız olmamız ülkeyi felakete sürüklüyor. Türkiye’de yaşayan milyonlarca mülteci, sığınmacı ve düzensiz göçmenle ilgili bir politika oluşturmamız ve yeni göç akınlarına karşı sınır güvenliğini sağlamamız hepimizin önceliği olmalı. Ülkemizin güvenliği ve sosyal, kültürel huzuru açısından bir an önce bu konuda atılacak adımların bir Meclis Komisyonu tarafından belirlenmesi gerekir” dedi.

Göçmen politikası için Meclis araştırması istedi

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Türkiye’nin göçmen politikasının belirlenmesi, ülkedeki 5,5 milyon mülteci ve düzensiz göçmenle ilgili atılacak adımların planlanması ve yeni göç dalgalarına karşı başta sınır güvenliği olmak üzere alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulması amacıyla önerge verdi.

Milyonlarca sığınmacıya ev sahibi

Çakırözer’in verdiği önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin mülteci, sığınmacı ve düzensiz göçmen statüsündeki insanların yollarının kesiştiği ülkelerin başında geldiği vurgusu yapılırken, “Suriye, Afganistan ve İran kökenliler başta olmak üzere Türkiye’de 5.5 milyona yakın mülteci bulunmaktadır. Türkiye, özellikle 2011 yılından bu yana iç savaş nedeniyle Suriye’den kaçan milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptığı için geçici koruma altında 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunmaktadır” denildi.

Politikasızlık felakete sürüklüyor

Çakırözer, Afgan göçüyle birlikte Türkiye’ye göç dalgasının içinden çıkılamaz bir hal aldığına dikkat çekerek, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli bir grup ile mahalleli arasında çıkan çatışmalara da değindi. Çakırözer, “Büyük kısmı Türkiye’ye kaçak yollarla giriş yapan bu insanlar için bir göçmen politikasının olmaması yaşanan sıkıntıları daha da arttırmakta. Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli bir grup ve mahalleli arasında çıkan bıçaklı saldırı mülteci evlerinin taşlanması, dükkanların yağmalanması ve Emirhan Yalçın isimli bir gencin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanmış, bu olay Türkiye’nin göçmen sorunun nedenli vahim bir noktaya geldiğini göstermiştir” ifadelerini kaydetti.

"Kontrolsüz göçe karşı politikasız olmamız ülkeyi felakete sürüklüyor"

Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrıda bulunan Çakırözer, “Kontrolsüz göçe karşı politikasız olmamız ülkeyi felakete sürüklüyor. Türkiye’de yaşayan milyonlarca mülteci, sığınmacı ve düzensiz göçmenle ilgili bir politika oluşturmamız ve yeni göç akınlarına karşı sınır güvenliğini sağlamamız hepimizin önceliği olmalı. Ülkemizin güvenliği ve sosyal, kültürel huzuru açısından bir an önce bu konuda atılacak adımların bir Meclis Komisyonu tarafından belirlenmesi gerekir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *