ANASAYFA arrow right Siyaset

Dünya basını seçim sonuçlarını böyle gördü: İstanbul tokadı

Dünya basını seçim sonuçlarını böyle gördü: İstanbul tokadı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
İstanbul'da tekrarlanan seçim sonuçlarına göre Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını tekrar kazan
İstanbul'da tekrarlanan seçim sonuçlarına göre Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını tekrar kazanması dünya basınında geniş yer buldu.
Almanya basını
Almanya basınından Süddeutsche Zeitung'un analiz bölümünde seçim sonuçları için Deutsche Welle Türkçe'nin çevirisine göre "İstanbul tokadı" başlığı attı.
Gazetenin analiz haberinde şu ifadeler yer aldı: "İstanbul'daki seçim sonucu, ülkenin mali kaynakları bakımından da en büyük kenti olan İstanbul'un muhalefetin eline geçmesini kabullenemeyenler için adam akıllı bir tokat oldu. Seçim sonucu Türkiye'nin geleceği için umut vadediyor."
"Erdoğan dönemi sona eriyor" başlığı atan Die Welt gazetesi ise İstanbul seçim sonuçlarını sürmanşetten gördü.
Haberde, "Eğer Türkiye gerçekten demokratik bir ülke olsaydı, Erdoğan geçmişteki hizmetlerinden dolayı tebrik edilip güzel bir emeklilik dönemi geçirmesi temennisinde bulunulurdu. Ama ne Türkiye demokratik bir ülke ne de Erdoğan demokrat bir politikacı" ifadeleri kullanıldı.
Die Zeit gazetesinin analizinde ise şu ifadeler yer aldı:
"Ekrem İmamoğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimindeki tarihi zaferi Türklerin bütün baskılara rağmen otokrasiyi kabul etmeyeceklerini gösteriyor."
"Erdoğan halkın özgürlüğünü bastıramadı" başlıklı Der Spiegel haberinin spot bölümünde "Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'da yapılan belediye başkanlığı seçimindeki zaferi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açık bir yenilgisi. Bununla birlikte, bunu net bir uyarı oldu" ifadeleri kullanıldı.
İngiltere basını
İngiltere basınından The Guardian, Ekrem İmamoğlu'nun Pazar günü tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini 31 Mart'a kıyasla çok büyük farkla kazanmasına sayfalarında geniş verdi. Guardian, "Seçmenler CHP'nin kampanyasını benimsedi" yorumu yaparken şu ifadeleri kullandı.
"İmamoğlu'nun 31 Mart'ta sürpriz bir şekilde aldığı az farklı zaferi geriye almak için düzenlenen seçimlerin, Türkiye'nin kırılgan demokratik kurumları ve Erdoğan'ın siyasi hayatı açısından daha önce görülmemiş bir sınav olduğu."
Times gazetesindeki Hannah Lucinda Smith imzalı haberde " "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir darbe alarak, son 25 yıldır ilk kez İstanbul'u kaybettiği ve karşıtlarının bunun siyasi düşüşünün başlangıcı olduğunu söylediği" ifadeleri yer alırken, YSK'nin seçimlerin yenilenmesi kararının Erdoğan parti kadrosunda da huzursuzluk yarattığı vurgulandı.
ABD basını
Sadece ABD değil dünya ekonomi basınına da yön veren gazetelerden Wall Street Journal, seçim sonuçlarının 'iktidar partisinin' sorunlarını açığa çıkardığı analizini yaparken sonuçların Erdoğan için "can acıtıcı bir yenilgi olduğu" ifadelerine yer verdi.
The Washington Post, seçimlerin Erdoğan için net bir yenilgi olduğu başlığını attı. Türkiye'deki seçim sistemine olan inancın yapılan son seçimlerde sarsıldığı (31 Mart) ifadelerinin yer aldığı haberde Erdoğan'ın Twitter hesabından İmamoğlu'nu 'bu kez adını da kullanarak tebrik ettiği' paylaşıldı.
Fransa basını
Fransa'da yayınlanan Le Monde, "Muhalifin zaferinden sonra İstanbul 'demokrasinin dönüşünü' kutluyor" başlığı attı.
Gazete şu ifadeleri kullandı:"Muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adayını yendi, bir önceki seçim için haddini bildirdi.
"Akşam 8'de sandıkların daha %30'u sayılmışken Ekrem İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım'ın 8 puan önündeydi. İlerleyen saatlerde, sandıkların %99'u sayıldıktan sonra İmamoğlu rakibi eski Başbakan Yıldırım'ı %45.09'e %54.03'e yendi.
"Pazar günü ikinci kez düzenlenen İstanbul belediye başkanının seçimleri, Türkiye'nin dört bir yanından tutku ile gelen seçmenlerle ulusal boyutta bir gösteriye dönüştü."
"AKP, Yüksek Seçim Komisyonundan (YSK), 31 Mart'ta yapılan ilk belediye seçiminin iptal edilmesini talep etmişti. Bu da AKP, yenilgisinin temelini yaptı. Adayının yenilgisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 2002'den beri bütün seçimleri kazanan parti için ciddi bir hayal kırıklığı oldu"
"İstanbul'da, Beşiktaş'tan Kadıköy'e kadar sokaklarda 'demokrasinin geri dönüşünü', ıslıklar, yüksek sesle söylenen şarkıları, caddelerdeki arabalarla kutlandı. Ekrem İmamoğlu'nın 'her şey çok güzel olacak' sloganı atıldı."
Gazete, "Türkiye'de belediye seçimleri: İmamoğlu, Erdoğan'ı İstanbul'dan indirdi" başlığıyla yayınladığı analiz yazısında "Recep Tayyip Erdoğan'a ve radikal emir rejimine karşı oy verenlerin desteğine borçlu" bir seçim sonucu olduğu vurgulandı.
"Muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu Pazar günü yaptığı açıklamada, ilk oylamanın iptali sonrasında İstanbul belediye seçimlerindeki zaferini tekrarladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 yıldaki en kötü seçim başarısızlığı oldu" diyen gazete şöyle devam etti:
"Halk, rejimin seçim sürecine olan saygısızlığına ve ekonomik krizden kamu özgürlüklerinde kısıtlamalarına ve aşırı milliyetçiliğine kadar zorluklara cevap vermiş duruyor." Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *