ANASAYFA arrow right Siyaset

Erdoğan: Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz

Erdoğan: Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD Başkanı Donald Trump, "Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğ

Bağdadi'nin ölümüne dünyadan tepkiler:

ABD Başkanı Donald Trump, "Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğunu teyit etti" dedi.
Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin Suriye'de düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü açıkladı.
Anadolu Ajansı'nın aktadığına göre Bağdadi'nin operasyon esnasında bir tünele girdiğini ve Amerikan K9'larının onu takip ettiğini aktaran Trump, "Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğunu teyit etti. Bir korkak gibi öldü, kaçarak ve ağlayarak" dedi,
Bağdadi'nin son birkaç haftadır radarlarında olduğunu vurgulayan Trump, operasyonda Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak ile koordineli çalıştıklarını belirterek, bu ülkelere teşekkür etti.
Trump, “Türkiye nereye gittiğimizi biliyordu, bazı topraklarında uçuş gerçekleştirdik. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Çok alçaktan çok hızlı uçuş gerçekleştirdik" derken, Rusya’nın kendilerine hava sahasını açtığını belirtti. Trump, “Rusya bize harika davrandı” dedi.
Trump Suriyeli Kürtlerin de kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Trump, operasyonu Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Savunma Bakanı Mark Esper'in yanı sıra askeri yetkililerle birlikte canlı izlediklerini açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump dün, Bağdadi'nin operasyon esnasında bir tünele girdiğini ve Amerikan K9'larının onu takip ettiğini aktardı.
Trump ardından, "Bağdadi kendisini üzerindeki patlayıcılı yelekle patlattı. DNA sonuçları ölen kişinin o olduğunu teyit etti. Bir korkak gibi öldü, kaçarak ve ağlayarak" açıklaması yaptı.
Rusya: Haberlere şüpheyle yaklaşıyoruz
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, IŞİD liderinin ölüm haberlerine şüpheyle yaklaştıklarını belirterek, "Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde düzenlenen operasyonla ilgili güvenilir bilgiye sahip değil" dedi.
Konaşenkov, şöyle devam etti:
"Bağdadi'nin öldürülmesine yönelik operasyonda yer aldıklarına dair çelişkili açıklamalar yapan ülke sayısının artması, operasyonun gerçekliği ve başarısıyla ilgili şüphe uyandırıyor."
İran: Sadece kendi yaratığınızı öldürdünüz
İran Enformasyon Bakanı Muhammed Javad Azari-Jahromi, Trump'ı alıntılayarak Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:
"Önemli bir mesele değil. Sadece kendi yaratığınızı öldürdünüz."
Erdoğan: Mücadelenin dönüm noktası
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından şu yorumu yaptı:
"DEAŞ terör örgütü elebaşının etkisiz hale getirilmesi, teröre karşı müttefiklerimizle ortak yürüttüğümüz mücadelenin önemli bir dönüm noktası olmuştur.
"Türkiye, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da terörle mücadeleye katkı sunmaya devam edecektir.
"DEAŞ, PKK/YPG ve diğer tüm terör örgütleriyle mücadelede en çok bedel ödeyen ülke olarak, bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz.
"Teröre karşı müttefiklik ruhuna uygun, kararlı bir mücadele verildiği takdirde tüm insanlığın huzura kavuşacağına gönülden inanıyorum."
Fransa: Ölümü IŞİD'e sert bir darbe
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'deki ABD operasyonuyal ilgili şu yorumu yaptı:
"Bağdadi'nin ölümü IŞİD'e sert darbe ancak bu sadece bir aşama. Uluslararası koalisyon ortaklarımızla birlikte bu terörist organizasyonun tam yenilgiye uğratmak için mücadelemiz devam ediyor. Bu bizim Ortadoğu'daki önceliğimiz."
"Bir terörist için erken emeklilik"
Savunma Bakanı Florence Parly de Twitter'da şu paylaşımı yaptı:
"Bağdadi: Bir terörist için erken emeklilik, ancak onun örgütü için değil. Bu operasyondan dolayı Amerikalı müttefiklerimizi tebrik ediyorum. Kalbimiz bugün Bağdadi'nin ve onu takip edenlerin deliliklerine kurban gidenlerle birlikte."
İngiltere: IŞİD ile mücadele bitmedi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter paylaşımında "IŞİD'in kötülüğüne karşı savaş henüz bitmedi" yorumu yaptı:
"Bağdadi'nin ölümü terörle mücadelemiz için önemli bir an; ancak IŞİD'in kötülüğüne karşı savaş henüz bitmedi. IŞİD'in katil, barbarca faaliyetlerine son vermek için koalisyon ortaklarımızla birlikte çalışacağız."
İsrail: Trump'ı tebrik ediyoruz
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
"IŞİD'in başı Bağdadi'nin öldürülmesindeki etkileyici başarısından dolayı Başkan Trump'ı tebrik ediyorum. Bu, terör örgütleri ve terörist devletlerle savaşma konusundaki Amerika Birleşik Devletleri ve tüm özgür ülkelerin ortak kararlılığını yansıtıyor.
"Bu başarı önemli bir dönüm noktası, ancak önümüzde hala yapılacak işler var."
Irak: Yerini Irak tespit etti
Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamadaysa şunlar söylendi:
"Fedakar bir ekibin bir yıldan uzun süredir devam eden çalışmaları sayesinde Irak Ulusal İstihbarat Servisi terörist Ebu Bekir El Bagdadi'nin yerini Suriye'nin İdlib bölgesinde kesin olarak saptamayı başardı.
"Bunu takiben ABD güçleri Irak istihbaratıyla koordinasyon içinde terörist El Bagdadi'yi yok etmek için bir operasyon yürüttü."
28 Ağustos 1971 doğumlu. Tam adı Ebu Bekir el-Bağdadi. Irak Savaşı esnasında Irak'ta el-Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı.
Suriye'de çıkan iç savaş ile birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013'te el-Nusra Cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti adı altında birleştirdiğini ilan etti.
29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti. Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye durumu iletti.
2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı.
Bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi'ne bağlı yabancı militanların %80'ini kontrolü altına aldı.
4 Ekim 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti, yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. 5 Kasım 2014'te Forbes'in "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesine girdi. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *