ANASAYFA arrow right Siyaset

Erdoğan'ın ikinci 100 günlük eylem planı da savunma sanayi ağırlıklı

Erdoğan'ın ikinci 100 günlük eylem planı da savunma sanayi ağırlıklı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Erdoğan'ın ilk 100 gün programında tanıttığı projelerin yüzde 48’i savunma sanayisiyle ilgiliydi. İkinci 100 gün için de
Erdoğan'ın ilk 100 gün programında tanıttığı projelerin yüzde 48’i savunma sanayisiyle ilgiliydi. İkinci 100 gün için de “Savunma sanayi atağa kalkacak” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı" tanıttı.
Erdoğan’ın İkinci 100 gün programını tanıtacağı güne Ankara’da Yüksek Hızlı Tren çarpışmasıyla başlanmıştı. Erdoğan tanıtımına başlarken sorumluları bulup cezalandıracaklarını söyledi.
“Bu kaza tüm boyutlarıyla incelenecek, sorumlular ortaya çıkartılacak ve gereken her şey yapılacak.”
Erdoğan’ın 100 günlük planında ikinci gündem maddesi döviz karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmesiydi. Ancak programının bu kısmında Türk Lirası’na nasıl değer kazandıracağını değil, bu sorunu iktidarın hatasıymış gibi gösterilmeye çalışıldığı yorumunu yaptı.
Erdoğan’a göre Cumhurbaşkanlığı döneminin ilk 100 gününü başlatmasının hemen ardından yani Ağustos ayında yaşanan kur dalgalanması “kısa süreli”:
"Kurdaki kısa süreli dalgalanmayı dahi hükümeti yıpratmak için fırsat bilen kifayetsiz muhterislerin heveslerini kursaklarında bıraktık."
Erdoğan’ın kısa vadeli kur dalgalanması olarak adlandırdığı dönemde yani 2018’in ilk 7,5 ayında ABD Doları, TL karşısında yüzde 53,7 değer kazandı. 12 Ağustos günü ABD doları 7,12 TL’yi gördü. 15 Ağustos’ta sert düşüş yaparak 5,9’a geriledi. Son haftalarda 5,30’ler civarında seyrediyor. Erdoğan ilk 100 günlük programını 3 Ağustos 2018 günü tanıtmıştı.
Savunma sanayi öncelikli
İlk 100 gün programında tanıtılan projelerin yüzde 48’i savunma sanayisiyle ilgiliydi. İkinci 100 gün için de “Savunma sanayi atağa kalkacak” dedi.
Erdoğan ilk 100 gün programındaki gerçekleşme oranının yüzde 97 olduğunu söyledi.
"İlk 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan 400 eylemden 340 tanesini tamamladık" dedi. Erdoğan’a göre bu eylemlerin 43 milyar liralık bütçesi vardı 37,3 milyar lira sarf edildi.
İkinci 100 günde 454 eylem
"İkinci 100 Günlük Eylem Planı'mızda yer alan, yaklaşık 24 milyar liralık 454 eylemin bitirilmesini temin edeceğiz." diyen Erdoğan, eylemleri şöyle sıraladı:
* 5 yıllık Cumhurbaşkanı Programı'nı tamamlayarak uygulamaya koyuyoruz...
* Üniversitelerimizin tamamında Kariyer Merkezleri kuruyoruz.
* İllerimize verilen hizmetlerin takibi ve tespiti için 81 İl Karnesi Projesi'ni devreye alıyoruz.
* Türkçemizin doğru kullanımını temin ve teşvik etmek amacıyla yeni bir kampanya başlatıyoruz.
Şehir estetiği
* Şehirlerimizin estetiğine zarar veren tabela kirliliği ile daha yoğun bir mücadeleye girişiyoruz.
* 81 ilimizin tamamında Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri kuruyoruz.
FETÖ
* FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasına, özellikle finansman ayağına darbe vurulmasına yönelik yeni girişimler başlatacağız
* İmar barışı kapsamında 8,5 milyon vatandaşımızın başvurusunu aldık, kalanları almaya devam ediyoruz.
Yeni maden sahaları
* Bin maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihaleye çıkıyoruz.
* TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı projesinin ülkemiz topraklarındaki bölümünün inşasına başlıyoruz ve 2019'un sonuna kadar onu da bitireceğiz."
* Gençlerimizin sesi soluğu olacak 'Aynı Frekanstayız' adıyla bir Gençlik Radyosu kuruyoruz.
* Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanmasını sağlıyoruz.
* Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tesis ediyoruz.
Trafik kazaları
* Trafik Enstitüsü'nü kuruyor, 'Yaşam Tüneli' gibi farkındalık projelerini hayata geçirerek yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azaltmayı hedefliyoruz.
AKM ve cami
* Sekiz tarihi cami ve külliyenin daha restorasyonu tamamlanacak.
* Taksim'deki AKM'nin ocak ayı içerisinde ihalesi yapılmak suretiyle hemen temelini atıp, oradaki o dev AKM'yi inşallah dünyaya örnek bir opera merkezi haline getireceğiz.
Mayın temizliği
* Sınırlarımız içindeki, mayın ve patlamamış mühimmat sebebiyle kullanılamayan 1,6 milyon metrekare alanın temizlik çalışmalarını başlattık.
Destekler
* Tarım sektörü için 3 yeni bor gübre üretimine başlıyoruz.
* KOBİ'lere 274 milyon liralık destek veriyoruz.
* Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 250 genç çiftçiye 30'ar bin lira hibe desteği verilecek.
* Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde tamamlanan 505 yatırıma 250 milyon lira hibe ödemesi yapılacak.
* Esnaf ve sanatkar meslek kollarının güncellenmesini yapıyoruz. Yeni piyasa gözetimi ve denetimi modeli oluşturulmasını sağlıyoruz.
Ticaret
* İhracatçıların küresel ticari verileri yakından takip edebilmesi için 'Elektronik İhracat Platformu'nun kavramsal tasarımını oluşturuyoruz.
* Liman ve kara sularının denetim standartlarını yeniliyoruz.
Savunma
* Önümüzdeki ikinci 100 günlük devrede, 'TCG Dolunay' ve 'TCG Doğanay' denizaltılarında kabul işlemlerini tamamlıyoruz.
* Önümüzdeki dönemde Geliştirilmiş ATAK Projesi ve ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında güç grubu dahil kritik alt sistem sözleşmeleri imzalanacak.
* Orta menzilli seyir füzesi çalışmalarına başlıyor, ayrıca Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi (ATMACA) Projesi'nde de seri üretime geçiyoruz.
* Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) Projesi sözleşmesini imzalıyoruz.
* İran-Ağrı-Iğdır sınırında 35 kilometrelik sınır aydınlatması, kamera takip sistemi ve güvenlik sensörünü daha devreye alıyoruz. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *