ANASAYFA arrow right Siyaset

Gazete manşetleri seçimi nasıl gördü?

Gazete manşetleri seçimi nasıl gördü?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Resmi olmayan ilk sonuçlarla birlikte 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, bütün gazetelerin ilk sayfasındaydı
Resmi olmayan ilk sonuçlarla birlikte 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, bütün gazetelerin ilk sayfasındaydı.
31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin henüz netleşmeyen sonuçlarıyla beraber gazeteler Akşam, Akit, BirGün, Evrensel, Hürriyet, Milliyet, Yeni Yaşam, Cumhuriyet, Posta, Sabah, Sözcü, Star ve Takvim tarafından nasıl görüldüğünü derledik.
Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, üç büyükşehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de seçimleri Millet İttifakı’nın adayları kazandı. Bütün gazeteler seçimi tam sayfa görürken başlıklar Cumhur İttifakı’nın Türkiye genelinde aldığı toplam oy oranına odaklandı.
Sabah Gazetesi Cumhur İttifakı’nın oy ortalamasını vererek “Erdoğan’ın 15. Zaferi” manşetiyle çıktı. Gazetenin ilk sayfasında İstanbul ve Ankara sonuçlarına yer verilmezken İstanbul sonuçlarının henüz net olmadığı ancak AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın “ipi göğüslediği” ifade edildi.
Star Gazetesi “Cumhur İttifakı’nın 31 Mart Zaferi” manşetiyle bayilerde yerini aldı. Star’ın “İstanbul’da Ak Parti Klasiği” başlığıyla yine birinci sayfadan verdiği seçim sonuçlarına göre, Binali Yıldırım yüzde 49,5 oy ile İstanbul’da seçimi kazandı.
Evrensel Gazetesi “Tek Adam İttifakı Kaybetti”, Cumhuriyet Gazetesi ise “Tek Adam’a uyarı” manşetleriyle seçim sonuçlarını gördü. Her iki gazetede de Ankara’da 25 yıl sonra CHP adayının kazanmasına vurgu yapıldı. İstanbul sonuçlarının netlik kazanmadığı bildirilirken Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları ilk sayfadan verildi.
Akşam Gazetesi “Cumhur Kazandı” manşetiyle çıkarken “İstanbul ve 15 büyükşehir Ak Parti’nin” dedi. Akşam Iğdır’da HDP’nin kazanmadığını iddia etti. Haberde “Kayyum Kazandı HDP geriledi” ifadeleri kullanıldı.
Yeni Yaşam “İktidar sallandı”, Sözcü “Ankara 25 yıl sonra CHP’ye geçti, İstanbul se 1 Nisan şakası gibi”, BirGün Gazetesi ise “Baskı ve zorbalık değil umut kazandı” manşetleriyle seçimi gördü. BirGün birinci sayfadan “İstanbul ve Ankara’da 25 yıl sonra değişim” başlığına vurgu yaparken Yeni Yaşam Kürt illerinde seçimler esnasında yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekti. HDP’nin birçok ilde kayyumları gönderdiği vurgusu yapıldı.
Milliyet, Posta ve Hürriyet gazeteleri de Türkiye genelinde Cumhur İttifakı’nın aldığı yüzde 52’lik oy oranına manşetten yer verdi. Milliyet, “Seçim Bitti Reform Zamanı”; Hürriyet “Balkondan Yüzde 52 Mesajı”; Posta ise “Reforma Zamanı” manşetiyle çıktı. Gazetelerin üçünde de İstanbul’daki seçim sonuçlarının henüz netleşmediği aktarıldı.
Akit “2023’e kadar istikrar” manşetiyle Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranına yer verdi. Kürt illerinden bazılarında kayyumların kazandığı bilgisi de ilk sayfada kendine yer buldu.
Takvim Gazetesi “Bir Aşk Hikayesi” manşetinin altında AKP’nin İstanbul’da “15’te 15 yaptığını” yazdı. Gazetede İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş genel Başkanı Sezai Temelli, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve HDP önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları kullanılarak “Kaybedenler Kulübü” başlığı atıldı.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *