ANASAYFA arrow right Siyaset

İdlib'de ilerleyen TSK konvoyu durduruldu

İdlib'de ilerleyen TSK konvoyu durduruldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
İdlib'deki Morek üssüne doğru yola çıkan TSK konvoyu Suriye Ordusu tarafından durduruldu. Milli Savunma Bakanlığı "Konvo
İdlib'deki Morek üssüne doğru yola çıkan TSK konvoyu Suriye Ordusu tarafından durduruldu. Milli Savunma Bakanlığı "Konvoyumuza hava saldırısı düzenlendi" açıklaması yaptı.
Suriye Haber Ajansı (SANA), TSK'ya ait mühimmat dolu 28 araçlık bir konvoyun, İdlip eyaletine bağlı Han Şeyhun beldesinde "Şam yönetimine karşı savaşan muhaliflere yardım için" Suriye'nin kuzeybatısına girdiğini duyurdu.
TSK konvoyu, gözlem noktalarından olan Morek üssüne doğru hareket ediyordu.
Savunma Bakanlığı:
3 sivil öldü
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İdlib'de 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır" ifadeleri kullanıldı.
"Rusya'nın bilgi var"
Açıklamada, "Rusya'nın bilgisi var" vurgusu da yapıldı:
"19 Ağustos 2019 günü saat 05.30'da, koordinasyon için önceden Rusya Federasyonu tarafına bilgi verilerek bölgeye bir kuvvet intikali başlatılmıştır.
"Söz konusu intikal esnasında konvoyumuza, saat 08.55'te bir hava saldırısı düzenlenmiş, saldırıda konvoy bölgesinde bulunan 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır.
"Mevcut anlaşmalara ve Rusya Federasyonu ile aramızdaki işbirliği ve diyaloga aykırı olan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, meşru müdafaa haklarımız saklı kalmak kaydıyla, tekrar etmemesi için gerekli tedbirlerin ivedilikle alınmasını bekliyoruz."
"Savaş uçağı
gerçekleştirdi"
Independent Türkçe'nin yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde ise saldırının bir savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğini belirtildi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ajansa verdiği demeçte "Bu saldırganlık, Suriye ordusunun İdlip ve başka yerlerde teröristlerin kalıntılarını yok etme yolundaki kararlılığını etkilemeyecek" ifadelerini kullandı.
CNW haber ajansı ise, hava saldırısının konvoyun bulunduğu hatta olduğunu gösterdiği öne sürülen bir video paylaştı.
"Egemenlik ve toprak
bütünlüğü ihlali"
Yetkililer ajansa ayrıca "Suriye, Türkiye'nin ihlalini şiddetle kınıyor ve Türkiye rejimini, uluslararası hukukun, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ederek çiğnemekten sorumlu tutuyor" açıklamasını yaptı.
Gürcan: Sonrasını
Moskova belirler
Askeri strateji analisti Metin Gürcan da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun hattı üzerinde ilerleyen TSK konvoyunun Esad güçleri tarafından durdurulduğunu söyledi.l
Gürcan, bundan sonra yaşanacakları Moskova'nın belirleyeceği yorumunu yapmıştı.
Rusya'nın "Fırat'ın
doğusu" açıklaması
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, üç gün önce, Erdoğan'ın "Fırat'ın doğusuna operasyon" söylemleriyle ilgili "Suriye'deki tüm terörle mücadele faaliyetleri için Şam'ın onayı alınmalı" demeşti.
Zaharova, aksinin egemenlik ihlali olduğunu söylemişti.
2018'den bu yana
İdlib'de yaşananlar
Rusya ile Türkiye 17 Eylül 2018'de "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzaladı.
Putin, imzalar sonrası yaptığı açıklamada "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km'ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan'ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek" ifadelerini kullandı.
Anlaşma, Türkiye'nin militanlara, Rusya'nın ise Suriye ordusuna garantör olmasını da içeriyordu.
Haziran 2019 itibariyle,eski El Nusra Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ), Dera'da tekrar kontrol sağladı.
Bu 2019 başından beri kentte kontrolün HTŞ'de kalması anlamına geliyor.
Suriye ordusu üç hafta İdlib'in güneyinde hava saldırılarını tekrar başlatırken geçen hafta, Türkiye-Rusya anlaşmasının uygulanması şartıyla ateşkesi kabul etmişti, Şam ardından ateşkesi bozmuştu. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *