ANASAYFA arrow right Siyaset

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler değerlendirildi

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler değerlendirildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Beyaz Saray’da görüşen Erdoğan ve Trump, düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Su
Erdoğan ve Trump’tan ortak basın toplantısı
Beyaz Saray’da görüşen Erdoğan ve Trump, düzenledikleri basın toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Suriye’deki gelişmelere değindi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri 1 saat 15 dakikalık görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.
Erdoğan ve Trump konuşmalarında ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Suriye’deki gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Trump: Ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz
İlk olarak söz alan Trump özetle şunları söyledi:
“Türkiye çok iyi ürünler yapıyor, biz de iyi ürünler yapıyoruz.
“Türkiye ile şimdilik 20 milyar dolar olan yıllık ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu hızlı bir şekilde yapabiliriz.
“S-400'ler hakkında konuşacağız, F-35'lerden bahsedeceğiz.
"Türkiye şu anda IŞİD'li savaşçıları yakından izliyor. Yaklaşık bir ay önce oraya girdiklerindeki durum oldukça karışıktı.
“Sonunda IŞİD'in liderini bulduk. Şimdi yeni liderlerinin peşindeyiz. Şu an iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum.
“Ben göreve geldiğimde çok farklı bir durum vardı, binlerce IŞİD'li vardı. Yakın zamanda Türkiye 100'den fazla IŞİD'liyi yakaladı. Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz.
“Türkiye, NATO’da ABD’den sonra en büyük ikinci ülke ve ABD’den en fazla silah alan ülke. En ileri teknoloji silahları kullanıyorlar ve güçlü bir orduları var.”
“Ferhat Abdi Şahin’in muhatap alınmasına üzüldüm”
Erdoğan ise özetle şunları dedi:
"Trump ile milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik.
"Suriye'deki krize kalıcı çözüm için ABD ile mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.
"Terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, dezenformasyonla kamuoyunun algısını bulandırmaya çalıştıklarını, ilişkilerimizi bozmaya çalıştıklarını da görüyoruz.
"Ferhat Abdi Şahin, yüzlerce insanımızın öldürülmesine vesile olan bir teröristtir ve cezaevinde olan Apo'nun da manevi oğlum dediği bir teröristtir.
"Ferhat Abdi Şahin denilen teröristin Amerika gibi bir ülkenin Başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım.
"CIA'in bu Mazlum Kobani’nin terörist olduğuna dair belgesini de kendilerine takdim ettim. CIA bunun terörist olduğunu belgelemiş.
“Geri dönüşler başladı”
"Cerablus'ta 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına dönüşünü sağladık. Barış Pınarı Harekatı'yla şehir ve köylere geri dönüşler başladı.
"2015'te G20 Antalya Zirvesinde yaptığım Güvenli Bölge oluşturma çağrısı zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti.
“Temsilciler Meclisi’nin kararı milletimizi üzdü”
"104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil, tarihçiler olmalıdır.
"Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de alınan kararların Türk milletini incittiğini, ilişkilerimize gölge düşürme gayesi güttüğünü paylaştım.
"Bu konuda alnımız ak, başımız dik, özgüvenimiz tam. Türkiye bu konuda diyalogdan ve özgür tartışma ortamından yana.
“Şartlar uyarsa Patriot alırız”
"S400 sistemi ve F35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz.
"Sayın Başkan'a, istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot satın alabileceğimizi tekrar söyledim ve söylüyorum.
“Umarım o teröristi bize verirler”
"FETÖ, Türkiye'nin anayasal düzenini başarısız bir darbe girişimiyle ortadan kaldırmaya kalkışmış bir terör örgütüdür.
"Görüşmelerimizde, FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talebimizi ve beklentilerimizi bir kez daha vurguluyoruz.
"FETÖ’nün iadesi için birçok belgeleri özellikle bu seyahatimizde de takdim ettik.
"Bu olayların faili birinin ABD'de, 400 dönüm arazide yaşayarak dünyadaki diğer yerleri idare etmesi kabul edilebilir değil
"Temenni ederim belgeler ışığında, nasıl teröristler istendiği zaman biz veriyorsak, onlar da bu teröristi bize verirler.
Soru-cevap bölümü
Trump'tan Hilal Kaplan'a: Haber yaptığınıza emin misiniz?
İki başkanın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. ABD Başkanı Trump, Türkiye'den “sadece dost canlısı” gazetecilerden soru alınacağına belirterek, "Sadece dost canlısı gazeteciler, onlardan çok fazla yok zaten" ifadelerini kullandı.
Ardından Erdoğan'dan birini seçmesini istedi ve Cumhurbaşkanı'nın tercihi Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan oldu. Kaplan'ın kendisine yönelttiği sorunun ardından bir soru da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sormasını isteyen Trump, Kaplan'ın duraklamasının ardından da şunları "Haber yaptığınıza emin misiniz? O soruyla Türkiye için çalışmıyor musunuz” diye konuştu.
"Mektupları sayın Başkana takdim ettim" bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *