ANASAYFA arrow right Siyaset

İmamoğlu: Dağ fare doğurdu, 'çalma' ifadesi yok

İmamoğlu: Dağ fare doğurdu, 'çalma' ifadesi yok
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.31
YSK'nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından siyasilerden tepkiler devam ediyor. Mazbatası alınan CHP İstanbul aday
YSK gerekçeli kararına siyasilerden tepkiler: “Gerekçesiz”
YSK'nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından siyasilerden tepkiler devam ediyor. Mazbatası alınan CHP İstanbul adayı İmamoğlu, kararda gerekçe olmadığını savunurken, AKP adayı Yıldırım "Oylar çalındı yazacak halleri yok" dedi.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin açıkladığı gerekçeli kararı muhalefet partilerine mensup siyasiler tarafından "gerekçesiz" olarak nitelenirken, AKP İstanbul adayı Binali Yıldırım tarafından "Oylar çalındı diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok. Biz bunu halk diliyle söylüyoruz" ifadeleriyle değerlendirildi.
YSK'nın İstanbul seçimini iptal etmesiyle mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu, YSK'nın gerekçeli kararını değerlendirdi. İmamoğlu, "Dağ fare doğurdu. Bir tane bile 'çalma' ifadesi yok" dedi ve Global Haber programında şunları kaydetti:
"250 sayfa bana göre hiçbir şey ifade etmiyor. Sadece 100 sayfaya yakını A.B, A.P gibi isimler yazılmış. Edebiyat dersinde eğer derse çalışmamışsanız sayfalarca yazı yazarsınız. Edebiyat öğretmeni de size koca bir sıfır verir. Bu gerekçeli karar dediğimiz şey tam bir gerekçesiz karar. Sıfır gerekçe.
"Sonuca tesir etti deniyor ya. Bize bir oran verin rakibim kaç oy aldı, ben kaç oy aldım. 17 gündür bu işe çalışıyorsunuz. Alıp bu sandıkları istatistiki olarak döküp
"Gerekçeli karar değil gerekçesiz kararla insanların adalete olan duygularını yok edeceksiniz. Özür dileyecekler. Tövbe ederler mi etmezler mi bilemem kendilerine kalmış."
"Ey YSK'daki demokrasiyi katleden insanlar: Zihinlerinizi netleştireceksiniz. Kamu görevlisi olmayan 700 küsür sandık. Sayım döküm cetveli olmayan 184 sandık. Mükerrer de olabilir. Ben 800 küsür sandık diyorum. Sonuca tesir edecek ne kadar oy var? Ben o sandıklarda 50 bin oy fark mı atmışım? Belki de sayın Yıldırım önde çıkmış.
"Biz YSK'daki hukuk düzenine Türkiye'nin geleceğini düşünenen tüm hukukçuların katkılarıyla o 7 insanın eline kullanabilecekleri, şaibe üretebilecekleri durum vermemek için çalışıyoruz. Bu karar aslında 6 Mayıs'taki facia kadar önemlidir. Bir o kadar da yok hükmündedir, önemsizdir.
"Türkiye'nin önüne sıkıntı koyuldu. Biz diyoruz ki: Emaneti geri alacağız. 16 milyon insanın emaneti gasp edildi. 2. AK Partili hemşehrimin yarın partisinde ya da bir başka partide siyaset yapabilmesi için mücadele edeceğiz."
Binali Yıldırım: Oylar çalındı halk dili
AKP'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım ise şu ifadeleri kullandı:
"Gerekçeli kararda oylar çalındı diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok. Biz bunu halk diliyle söylüyoruz. Peki bu oylar çalınmasaydı 29 bin 400 olarak açıklanan fark 13 bin 700 seviyesine nasıl düştü? Buna bakmamız lazım."
Pervin Buldan: Nasıl izah edecekler?
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kararın açıklanmasının ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada "Gerekçesiz bir gerekçe kararı açıklayan YSK tarihe kara bir leke olarak geçmiştir...!" dedi ve ekledi:
"250 sayfalık gerekçeli kararda bir tane bile gerekçenin olmamasını nasıl izah edecekler...?"
İYİ Parti: Çalma, çalıntı, hırsızlık yok
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, "YSK gerekçeli kararını açıkladı. Çalma, çalıntı, hırsızlık yok" ifadelerini kullanıyor.
Kaftancıoğlu: Hukuk ayıbı yaşanıyor
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Türkiye hukuk ayıbı yaşıyor" derken şunları kaydetti:
"Bugüne kadar yapılmış olan bütün seçimlerden farklı hiçbir şey olmamıştır. Tek farkı bu seçimlerde AKP kaybetmiştir.
"Bu nedenle bu karar çıkarılmıştır. Bir avuç kişi bu kararı aldırtmıştır. Vatandaşlarım adına çok üzülüyorum ama kimse merak etmesin biz bu seçimleri yeniden kazanacağız."
Tanrıkulu: Seçmen iradesi gasp edildi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, YSK'nin gerekçeli kararına ilişkin, "YSK kararı 250 sayfa, 200-211 sayfalarda çoğunluk görüşünün iptal gerekçesi, 211-250 sayfalar arasında ise 4 üyenin ayrı ayrı muhalefet görüşü var. Açık olan şudur; İstanbul'da seçmen iradesi ve seçim sonuçları YSK tarafından GASP edilmiştir. Başka bir izahata gerek yoktur" değerlendirmesini yaptı.
Karabat: Karar değil, AKP itiraz dilekçesi
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''YSK gerekçeli karar değil, AKP itiraz dilekçesini yayınlamış bunun için 16 gün beklemeye gerek yoktu. #HerŞeyÇokGüzelOlacak'' ifadelerini kullandı.
Tanal: Tamamen kılıf uydurma
CHP İstanbul Mahmut Tanal da karara ilişkin, ''Ak Parti'nin YSK yaptığı 44 sayfalık dava dilekçesine karşılık YSK 250 sayfalık karar yazması bir ilk... Tamamen bir kılıf uydurmadır...'' paylaşımı yaptı.
CHP: Kararda çalıp çırpma kelimesi geçmiyor
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı basın açıklamasında, "Sandık kurullarının oluşumu gerekçe gösterilerek seçimlerin iptal edilmesi seçmen iradesinin üstünlüğü ilkesine tamamen aykırı olmuştur ve millet iradesi cezalandırılmıştır.
"Bu karara cevabı milletimizin en iyi şekilde vereceğini ve 23 Haziran'da İstanbulluların bu mazbatayı tekrar sahibine iade edeceğini biliyorum" diye konuştu
"Biz işin başından beri seçimlerin sonucunu YSK değil millet belirleyecektir. Sandık kurullarının oluşumu gerekçe gösterilerek seçimlerin iptal edilmesi seçmen iradesinin üstünlüğü ilkesine tamamen aykırı olmuştur ve millet iradesi cezalandırılmıştır.
"31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde milletin dediği değil siyasilerin ve YSK'nın dediği olmuştur. Millet iradesi gasp edilmiştir İstanbulluların izzeti nefsiyle oynanmıştır."
"Ahlaki olmayan esas millet iradesinin gasp edilmesi ve milletin izzeti nefsiyle oynanmasıdır. Bu karar demokrasinin yüz karasıdır ve bunun faili maalesef saraydır.
"Gerekçeli kararın hiçbir yerinde çalma çırpma gibi tek kelime yer almamıştır. Seçim sayım cetvellerindeki eksiklikten bahsedilmektedir. 'Seçim sonuçlarına müessir olmamakla birlikte, sandık kurullarıyla tekrar birlikte oluşturulmuştur' denmiştir. Ortaya karışık bir gerekçeyle seçimin iptal edildiği görülmüştür." (PT)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *