ANASAYFA arrow right Siyaset

KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmeyecek

KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmeyecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata ver
Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. Karara göre mazbata, seçimi ikinci bitiren adaya verilecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), dün akşam açıkladığı kararıyla, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş olan ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine hükmetti.

Bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu. Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına başvuran YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı.
YSK’nın bu kararı, KHK’da yer alan “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmü gereğince aldı. Kararın gerekçesinde, Danıştay 8. Dairesinin 2017'de aldığı, “KHK ile ihraç edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine” ilişkin kararı ile benzer gerekçelere yer verildi.
YSK bu kararı oybirliğiyle alırken, kararın “mazbatanın ikinci sırada kazanan adaya verilmesi” kısmı ile oyçokluğuyla alındı.
Çoğunluk görüşüne katılmayan dört üye, mazbatanın kazanan adaya verilmeyeceği bu yerlerde seçimin yenilenmesi yönünde görüş belirtti.
AKP’nin ikinci olduğu ilçeleri kapsıyor
HDP’nin seçimi kazandığı 6 ilçe ve beldede KHK ile ihraç edilmiş adaylar bulunuyordu. Tüm bu yerlerde ikinci parti AKP’ydi.
KHK’lı adayların seçimi kazandığı yerler şöyle: Diyarbakır Bağlar'da HDP’nin adayı Zeyyat Ceylan yüzde 70.34, AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu yüzde 25.46 oy aldı.
Van Tuşpa'da HDP’nin adayı Yılmaz Berki yüzde 52.93, AKP’nin adayı Salih Akman yüzde 39.37 oy aldı.
Van Edremit'te HDP’nin adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit yüzde 53.81, AKP’nin adayı İsmail Say yüzde 41.79 oy aldı.
Van Çaldıran'da HDP’nin adayı Leyla Atsak yüzde 53, AKP’nin adayı Şefik Ensari yüzde 43.43 oy aldı.
Erzurum, Tekman’da HDP’nin adayı Müzahit Karakuş yüzde 48.53, AKP’nin adayı Mustafa Ergin yüzde 46.50 oy aldı.
Kars, Digor’un Dağpınar Beldesinde HDP’nin adayı Abubekir Erkmen yüzde 54.25, AKP’nin adayı Ömer Vargün yüzde 44.43 oy aldı.
HDP konuya dair açıklamasında, “Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da YSK seçilmiş başkanlarımıza mazbata verilmemesini kararlaştırdı. KHK’li olanların adaylığını kabul edip seçime girmelerine izin veren YSK, aldığı bu kararla ‘tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası’ haline gelmiştir” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dünkü basın toplantısında konuya dair şunları söylemişti:
“KHK ile ihraç edilmiş olan ve seçimlere giren bu arkadaşlarımız adaylık kriterlerine uygun olarak başvurdular ve aday olabileceklerine dair kabul de YSK’den geçti. Olamaz denilen hiçbir şey söz konusu değildi, yani aday olma şartlarını hepsi yerine getirildi.
“Bu konuda hiçbir uyarının yapılmaması ve buna dair hiçbir tartışmanın olmadığı bir süreç yaşanmışken bugün sanki bu süreç hiç yaşanmamış gibi, YSK’nin şimdi kalkıp farklı bir tasarrufa yönelmesi bizatihi kendi içtihadını reddetmesinden kaynaklanıyor.”
Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Rüstemgedik beldesinde yüzde 41.99 oranla seçimi birinci tamamlayan CHP’nin adayı Fikret Hamarat'ın adli sicil kaydının olmasında dolayı mazbatası verilmedi.
İlçe Seçim Kurulu Hamarat yerine, mazbatanın, seçimde ikinci olan HDP adayı Salih İlhan'a başkanlık verileceğini açıkladı.
HDP ise Hamarat yerine başkanlığın kendilerine verilmesini ilkesel olarak kabul etmeyerek, yeniden seçim yapılması istedi.
HDP Genel Merkezi, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:
“Kabul Etmiyoruz. Muş Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatası verilmedi. YSK, 2’nci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir.” Beldedeki seçimde 3. Parti ise AKP’ydi. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *