ANASAYFA arrow right Siyaset

'Müttefikler, Türkiye politikası konusunda bölündü'

'Müttefikler, Türkiye politikası konusunda bölündü'
YAYINLAMA: 15 Haziran 2021 / 18.33
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2021 / 18.33
Zirveyle ilgili olarak bugün İtalya'da yayımlanan haberlerde, Rusya ve Çin'e yönelik mesajların yanı sıra Türkiye odaklı analizler de geniş yer buldu. Corriere della Sera gazetesi manşetten verdiği haberin üst başlığında, NATO müttefiklerinin "Erdoğan'a karşı izlenecek politika konusunda bölündüğünü" yazdı.

Brüksel'de dün yapılan NATO Zirvesi'nde İtalya ile Türkiye arasında yaşanan soğukluk ve görüş ayrılıkları, İtalya'da basının odaklandığı unsurlardan biri oldu.

İtalya basını Libya konusunda anlaşmazlık yaşayan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "diktatör" çıkışıyla ilişkileri gerilen iki lider arasında dün Brüksel'de yalnızca "ifadesiz bakışmalar" görüldüğünü vurguladı.

NATO Zirvesi'yle ilgili bugün İtalya'da yayımlanan haberlerde Rusya ve Çin'e yönelik mesajların yanı sıra Türkiye odaklı analizler de geniş yer buldu.

Corriere della Sera gazetesi manşetten verdiği haberin üst başlığında, NATO müttefiklerinin "Erdoğan'a karşı izlenecek politika konusunda bölündüğünü" yazdı.

La Stampa gazetesi de baş sayfasından, İtalya Başbakanı Draghi'nin NATO'dan Libya konusunda birlik talep ettiğini belirtti.

İtalyan basınına göre, İtalya ile Türkiye arasında NATO zirvesine yansıyan ayrılıklar, hem Libya'daki faaliyetlerden hem de demokrasi ve ortak değerlere bağlılık konusundaki kaygılardan kaynaklandı. Draghi'nin geçen Nisan ayında Erdoğan'ı "diktatör" olarak nitelemesinin ardından yaşanan gerilimin sürdüğüne de dikkat çekildi.

'Diplomatik kaza hâlâ çözülemedi'

Corriere della Sera bu konuda şöyle yazdı:

"İtalya Başbakanı, (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron ile birlikte, müttefiklerden başta Libya ve göç dramı olmak üzere Avrupa'yı endişelendiren dosyalara odaklanmalarını istedi. Başbakan telaffuz etmese de bu konudaki sorunun bir adı var: Recep Tayyip Erdoğan.

"Müttefikler arasında, Türkiye konusunda izlenecek çizgi üzerine bir anlaşma olmamasının yanı sıra, 8 Nisan'da Erdoğan'a 'diktatör' diyen Draghi ile soğukluk da sürüyor.

"Bu ifadenin yarattığı diplomatik kaza hala çözülemedi: Biden, Macron, Merkel, Sanchez, Johnson ve Miçotakis ile ikili görüşmeler yapan Erdoğan, Draghi ile sadece aile fotoğrafında bir araya geldi."

İtalyan basını Draghi'nin NATO zirvesi sonrası bir basın toplantısı yapmamasını da Türkiye gerilimi üzerinden yorumladı.

La Stampa gazetesi, "Başbakanın ekibi, G7 zirvesi sonrası söyleyecek yeni bir şey olmadığını bildirdi. Ama aslında yorumlanacak bir şey vardı: 3 ay önce Erdoğan'ı 'diktatör' diye nitelemekten çekinmeyen Draghi'nin NATO'da kendisiyle ilk buluşması" diye yazdı.

La Stampa, Türkiye'nin NATO için kritik rolünün sabit kaldığını, Erdoğan'ın ikili görüşme yaptığı lider sayısının da bunu kanıtladığını belirtti ve şöyle devam etti:

"ABD Başkanı Joe Biden genel kurul salonuna girdiğinde büyük bir gülümseme ve işbirlikçi bir yumrukla Erdoğan'a yaklaştı. Draghi ile ise yalnızca ifadesiz bakışmalar vardı."

Türkiye'ye 'Libya baskısı'

Öte yandan İtalyan basını, Draghi'nin Libya konusunda NATO müttefiklerinden istediğini aldığını, zirvenin sonuç bildirisindeki ifadelerin İtalya'ya "puan kazandırdığını" da vurguladı.

La Repubblica gazetesi bu konuyu baş sayfasından "Biden'dan Erdoğan'a Libya uyarısı" başlığıyla haberleştirdi. Gazeteye göre NATO üyeleri Türkiye'ye "Libya'da geri adım atması" konusunda baskı yaptı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi geçen ay Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'yle Roma'daki görüşmesinde Libya'daki öncelikli hedefler arasında, "ateşkes anlaşmasının tam olarak uygulanması, tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin geri çekilmesini" de saymıştı.

Draghi, dünkü NATO zirvesinden hemen önce katıldığı G7 toplantısında ise "Türkiye'nin NATO içindeki rolünün çok önemli" olduğunu söylemişti.

Draghi, "Ankara NATO'nun güvenilir bir ortağı olarak kalmalı ve bunu istiyor da. Türkiye'nin NATO dışında ya da uzağında olmasını isteyenler olduğu söylentisi temelsiz" demişti.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *