ANASAYFA arrow right Siyaset

Partiler, aday listelerini YSK'ya teslim etti

Partiler, aday listelerini YSK'ya teslim etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.26
Yerel seçim hazırlıkları Türkiye genelinde devam ederken partiler belediye başkan adayları listelerini YSK'ya teslim ett
Yerel seçim hazırlıkları Türkiye genelinde devam ederken partiler belediye başkan adayları listelerini YSK'ya teslim etti. Hangi illerde ittifak kuruldu? Kim nereden aday oldu?
31 Mart yerel seçimlerine dair aday listeleriyle ilgili başvuru süreci 19 Şubat'ta tamamladı. Siyasi partiler, aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. Kesin listeler 3 Mart Pazar günü il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecekler.
YSK'ya teslim edilen listelere göre AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 51 şehirde seçime ortak olarak girecek. CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı ise 50 şehirde işbirliği yapacak. HDP'nin kesin listeleri hala ilan edilmezken, Saadet Partisi 81 ilin hepsinde aday çıkardığını duyurdu.
AKP, MHP ve Cumhur İttifakı
31 Mart yerel seçimlerinde AKP'yle MHP'nin yaptığı ittifakta 51 şehirde uzlaşı sağlandı. İttifak çerçevesinde Iğdır, Kars, Kırklareli, Osmaniye, Mersin, Adana ve Manisa olmak üzere yedi şehirde MHP adaylarıyla seçime gidilecek. MHP, daha önce adaylığını açıkladığı 16 ilde ise adaylarını geri çekti.
İttifakta anlaşma sağlanan Bolu, Bilecik, Ağrı, Artvin, Bitlis, Burdur, Çanakkale, Edirne, Giresun, Hakkari, Muş, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Ardahan, Yalova da ise AKP'li adaylar seçime gidecek.
Anlaşma sağlanan 30 büyükşehirin 27'sinde AKP, üçünde ise MHP seçime gidecek.
CHP, İYİ Parti ve Millet İttifakı
CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nda ise 23 büyükşehir ve 27 ilde uzlaşı sağlandı.
Millet İttifakı, 30 büyükşehirden 23'ünde, 51 ilin ise 27'sinde seçime birlikte gidecek. Uzlaşılan 23 büyükşehirden 13'ünde CHP, 10'unda ise İYİ Parti'nin adayları ile seçime gidilecek.
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla ve Tekirdağ'da CHP adaylarıyla seçime gidecek olan ittifak Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da İYİ Partili adaylarla seçime gidecek.
İl bazında ise Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak'ta CHP'li aday, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat'ta ise İYİ Partili aday seçimlerde yarışacak.
HDP birçok şehirde aday çıkarmayacak
Daha önce İstanbul, İzmir ve Ankara'nın aralarında bulunduğu birçok şehirde aday çıkarmayacağını açıklayan HDP, AKP-MHP ittifakı karşısında muhalefet partilerinin adaylarını destekleme kararı almıştı.
Ankara, Mersin, Aydın, Bursa ve Antalya'da da büyükşehir belediye başkanlıkları için aday çıkarmama kararı alan HDP, 15'i büyükşehir olmak üzere 33 şehirde seçime gidecek.
HDP Ankara'nın Çankaya ilçesinde ise Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile seçime gidiyor.
Saadet Partisi 81 ilde aday çıkardı
81 ilin tamamında aday çıkaran Saadet Partisi tüm illerde aday çıkartan tek siyasi parti. Büyükşehir belediye başkanlığı için İstanbul'da Necdet Gökçınar'ı, Ankara'da Mesut Doğan'ı, İzmir'de Şerafettin Kılıç'ı, seçim kuruluna bildiren parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i aday gösterdi.
Büyükşehir ve il belediye başkanlıklarında kadın aday çıkarmayan parti, ilçe ve beldelerde sadece 34 kadını aday gösterdi. Bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *