ANASAYFA arrow right Siyaset

Pentagon: Türkiye’nin operasyonu sonrası IŞİD yeniden yapılanıyor

Pentagon: Türkiye’nin operasyonu sonrası IŞİD yeniden yapılanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre IŞİD, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesi ve Türkiye'nin bölgeye operas
ABD Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre IŞİD, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesi ve Türkiye'nin bölgeye operasyon düzenlemesini fırsat bilerek "yeniden örgütlenmeye başladı"
ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bağımsız soruşturma birimi olarak faaliyet gösteren Denetleme Dairesi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği “Barış Pınarı Harekatı” adı verilen operasyona ilişkin tespitleri içeren bir rapor yayımladı.
Rapora göre IŞİD, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesi ve Türkiye'nin bölgeye operasyon düzenlemesini fırsat bilerek "yeniden örgütlenmeye başladı".
BBC News Türkçe’nin AFP'den aktardığı haberine göre, raporda IŞİD'in "Batı'ya yeni saldırı hazırlığında olabileceği" de belirtildi.
Denetleme Dairesi, “IŞİD'in Batı'yı hedef almak ve dünya genelindeki 19 uzantısına ve ağına destek sağlamak için zaman ve alana sahip olabileceği” uyarısında bulundu.
Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD'li sayısı kaç?
Suriye Demokratik Güçleri'nin açıkladığı rakamlara göre bölgede ABD tarafından tutulan yaklaşık 12 bin IŞİD üyesi bulunuyor.
The New York Times'a göre yaklaşık 10 bin IŞİD savaşçısı, bölgedeki Hol kampında ise yaklaşık 70 bin IŞİD'li ailesi bulunuyor.
"IŞİD operasyonu çıkarına kullandı"
ABD Savunma Bakanlığı Denetleme Dairesi'nin raporunda şu ifadeler yer aldı:
“IŞİD, Türkiye'nin operasyonunu ve ardından Amerikan askerlerinin çekilmesini, Suriye'deki kabiliyetleri ile kaynaklarını yeniden yapılandırmak, ülke dışında saldırı düzenleme kapasitesini güçlendirmek için çıkarına kullandı.”
“IŞİD izlerini genişletmeye çalışacak”
Raporda, ABD Savunma İstihbarat Ajansı'nın (DIA) sağladığı bilgiler kaynak gösterildi.
DIA'ya atıfta bulunulan raporda “IŞİD'in uzun vadede Suriye'de bazı nüfuz merkezlerinin kontrolünü yeniden sağlamaya ve dünya genelindeki izlerini genişletmeye çalışacağı” belirtildi.
Rapora göre DIA, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin 26 Ekim'de ABD özel harekât timi tarafından öldürülmesinin de “örgütün yeniden yapılanması üzerinde çok etkili olmayabileceğini” söyledi.
Suriye’nin kuzeyine operasyon
ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalı askerleri bölgeden çektiğini açıklamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriyeli muhaliflerden oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyine “Barış Pınarı Harekâtı”nı başlattı.
Trump daha sonra bir grup Amerikalı askerin bölgedeki petrol sahalarının güvenliğini sağlamak için bölgede kalacaklarını duyurdu. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *