ANASAYFA arrow right Siyaset

Prens, Kaşıkçı cinayetinde emri verdiğini reddetti

Prens, Kaşıkçı cinayetinde emri verdiğini reddetti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Suudi Prens Selman Kaşıkçı cinayetinde emri verdiği iddialarını da, cinayetten haberdar olduğu iddialarını da bir kez da
Suudi Prens Selman Kaşıkçı cinayetinde emri verdiği iddialarını da, cinayetten haberdar olduğu iddialarını da bir kez daha reddetti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili sorumluluğu neden üstlendiğine açıklık getirdi.
Emri verdiğine dair suçlamaları yine reddeden Selman, ABD’de yayın yapan PBS televizyon kanalının Frontline programının yapımcısı, gazeteci Martin Smith’e Kaşıkçı cinayetiyle ilgili “Bu olay benim sorumluluğum altında oldu, tüm sorumluluğu üstleniyorum” demişti.
Bu sözlerine Norah O’Donnell’ın 60 Minutes programında açıklık getiren Prens Selman, “Emri ben vermedim, ancak olay benim gözetimimde oldu, bu yüzden sorumluluk benim” diye konuştu.
ABD Merkezi İstihbarat Dairesi/CIA ve Birleşmiş Milletler’in raporlarında emri veren kişi olarak işaret edilen Selman, “Eğer beni suçlu gösteren herhangi bir kanıtları varsa, umarım bunu halka sunarlar” dedi.
Selman ayrıca, “Bazıları Suudi hükümetinde çalışan üç milyon kişinin ne yaptığını bilmem gerektiğini düşünüyor. Üç milyon kişinin günlük raporlarını Suudi hükümetinin liderine ya da ikinci en önemli kişisine göndermeleri imkansız” diyerek kendini savundu.
Erdoğan: Krallık içindeki
gölge devlet öldürdü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı’nın ölmeden önce yazarı olduğu Washington Post gazetesi için bir makale kaleme aldı.
“Türkiye Kaşıkçı cinayetini aydınlatmak için çabalarını sürdürecek” başlıklı makalede Erdoğan, “Kaşıkçı’nın öldürülmesi 11 Eylül 2001’deki terör saldırıları haricinde 21. yüzyılın en tartışmalı olayıdır. 11 Eylül haricindeki hiçbir olay uluslararası düzene bu kadar ciddi bir tehdit oluşturmamıştır. Bir yıl geçmesine rağmen uluslararası kamuoyunun halen bu konuda çok az şey bilmesi ciddi bir endişe kaynağıdır” diye yazdı.
Cinayetler ilgili Ankara’nın şeffaflık politikası izlediğini söyleyen Erdoğan, Türk makamların ellerindeki veri ve bulguları Suudi Arabistan ile birlikte ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerle paylaştığını ifade etti.
Makalede şu sözler yer aldı:
“Bizim Suudi Arabistan ile uzun süren arkadaşlığımız sessiz kalmamıza sebep olmaz. Aksine Türkiye’de sıkça kullanılan bir deyim vardır, dost acı söyler. Krallık içindeki bir gölge devlet için 15 kişilik bir suikast timi Kaşıkçı’yı öldürdü. Suudi devleti ya da Suudi halkı öldürmedi. Aksini düşünmek çok ciddi sorunlara sebep olur.”
“Türkiye Kaşıkçı cinayetini aydınlatmak için çalışmalara devam edecek. Geçen yıl bu gazetede yazdığım makalede hatırlattığım gibi aynı soruları soracağım: Kaşıkçı’nın cenazesi nerede? Suudi gazetecinin ölüm emrini kim verdi? 15 kişilik suikast timini kim seçti ve kim iki ayrı uçakla İstanbul’a gönderdi?”
Konsolosluk binasını
müze yapmak istiyorlar
Türk Arap Medya Derneği (TAM) Başkanı Turan Kışlakçı, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunu satın alıp Cemal Kaşıkçı Müzesi haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Kışlakçı, Kaşıkçı'nın isminin yaşatılması için çeşitli çalışmalarının olduğunu dile getirdi ve “Bunu 2 Ekim'de duyuracağız. Cemal Kaşıkçı Müzesi kurmak istiyoruz. Bunun için de Cemal'in şehit edildiği Başkonsolosluk binasını da alma girişimimiz devam ediyor. Biz almak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *