ANASAYFA arrow right Siyaset

Seçilmiş başkanlar ve atanan kayyumlar kim?

Seçilmiş başkanlar ve atanan kayyumlar kim?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Görevden alınan belediye eş başkanları Ahmet Türk, Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve kayyum olarak atanan valiler
Görevden alınan belediye eş başkanları Ahmet Türk, Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve kayyum olarak atanan valiler Mustafa Yaman, Hasan Basri Güzeloğlu, Mehmet Emin Bilmez hakkında.
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ı görevlerinden aldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Musafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı.
Görevden alınan seçilmiş belediye başkanlarının ve kayyum başkan olarak atanan valilerin biyografilerini derledik:
Seçilmiş başkanlar
Ahmet Türk hakkında
Mardin Belediyesi’nin görevden alınan eş başkanı.
Ahmet Türk, 1942'de Mardin'de dünyaya geldi. 1954 yılında milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk öldürüldü. İlk defa milletvekilliğine 1973'te Demokratik Parti'den Mardin milletvekilli olarak seçildi. Daha sonra bu partiden istifa ederek CHP'ye katıldı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklandı, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde ağır işkencelerden geçti.
Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev aldı. Halkın Emeği Partisi'nin (HEP) kurucu üyesi oldu. Paris'teki Kürt Konferansı'na katıldıkları için HEP milletvekilleri SHP'den ihraç edildi ve HEP, 14 Temmuz 1993'te Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
2 Mart 1994'te Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı ve DEP'liler gözaltına alınarak tutuklandı. Ahmet Türk, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı
Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nde (DEHAP) siyasete devam etti. 2005'te Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurulmasıyla yine siyasete döndü, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi.
22 Temmuz 2007 seçiminde bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girdi. 3 Ocak 2013'te Ayla Akat Ata ile birlikte İmralı Cezevinde PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelere katıldı.
30 Mart 2014 yerel seçiminde Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığına seçildi.
Ocak 2016'da Ahmet Türk hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
17 Kasım 2016'da İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. 24 Kasım 2016'da tutuklandı. 3 Şubat 2017’de tahliye edildi. 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde yeniden Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Adnan Selçuk Mızraklı hakkında
Diyarbakır Belediyesi’nin görevden alınan eş başkanı.
Kadıköy Maarif Koleji’nin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ankara’da Onkoloji Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz bölümünde çalıştı.
Dicle Üniversitesi Genel Cerrahi departmanında görev yaptı. 2009’da gerçekleşen Mezopotamya Tıp Kongresi’nin yürütücülüğünü üstlendi. 2011 sonlarında bir grup arkadaşıyla birlikte Mezopotamya Üniversitesini kurmaya dönük olarak bir vakıf çalışması yürüttü. 2013’te vakfın kuruluş sürecini tamamladı.
2017’de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındı. 2018 genel seçimlerinde HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı oldu. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçildi.
* Selçuk Mızraklı, kayyum döneminde belediyenin kaynaklarının nasıl kullanıldığını açıklarken “Kayyum döneminde 1 ton 600 kilo fıstıklı kadayıf yemişler. Yüzlerce kahve fincan takımları göndermişler. Fincanlar 92 bin TL tutuyor. 92 bin TL fincan masrafıyla 460 ailenin bir aylık masrafını karşılayabiliyorsunuz” demişti.

Bedia Özgökçe Ertan hakkında
Van Belediyesi’nin görevden alınan eş başkanı.
1975’te Van'da doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı.
İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin kurucularından olup yönetim kademelerinde görev aldı. Van Bölge Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezinin kurucularından oldu.
Baroda, ayrımcılıkla mücadele, mülteci hukuku ve işkencenin önlenmesi alanlarında çalıştı. Ayrımcılıkla mücadele ile ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası eğitimde yer aldı. İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
2004 Yerel Seçimlerinde Demokratik Halk Partisi listesinden seçilerek Van'ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi oldu.
TBMM 26. ve 27.Dönem Van Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliğinde bulundu.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *