ANASAYFA arrow right Siyaset

Son gelişmeler konusunda derin endişe duyuyoruz

Son gelişmeler konusunda derin endişe duyuyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli partilere ve politik gruplara ait milletvekilleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a h
Avrupa Parlamentosu üyelerinden Erdoğan'a açık mektup:
Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli partilere ve politik gruplara ait milletvekilleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben bir mektup yayınladı. Mektupta, Erdoğan'a çağrı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) çeşitli fraksiyonlarına mensup 46 milletvekili bugün ortak bir mektup ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi.
Mektupta milletvekilleri Türkiye hükümetinden; HDP ve CHP temsilcilerine yönelik baskılara son vermesini, yerel seçim sonuçlarına saygı göstermesini ve Türkiye'deki muhalefete karşı yeni bir baskı dalgası başlatmaktan vazgeçmesi istendi.
Parlamenterlerin Erdoğan'a gönderdiği mektup şöyle:
Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan,
19 Ağustos'ta Diyarbakır (Adnan Selçuk Mızraklı), Mardin (Ahmet Türk) ve Van (Bedia Özgökçe Ertan) kentlerinin seçilmiş belediye başkanları görevden alındı ve yerlerine hükümet tarafından görevlendirilen valiler atandı.
Seçilmiş belediye başkanları terörizm propagandası yapmak ve terörü finanse etmekle suçlanıyor. Bu suçlamalar doğru değil. Yetkililer bu iddialarla ilgili herhangi bir delil sunmadılar.
Bu da Türkiye'deki HDP'nin başarılı olduğu illerde merkez hükümetin yerel seçim sonuçlarını kabul etmek istemediği için yapılan suçlamalar olduğu izlenimini veriyor.
Henüz seçim kampanyası süresince Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP'nin seçim başarısını kabul etmeyeceği yönünde belirtiler vardı.
Bizler, Avrupa Parlamentosu üyeleri olarak, size bu son gelişmeler konusunda derin endişe duyduğumuzu söylemek isteriz.
Özgür ve bağımsız seçimler modern demokrasinin temel prensiplerinden biridir.
Şimdi, sözde sebeplerle üç şehirde seçim sonuçları tanınmıyor.
Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan'ın adaylıkları resmi olarak kabul edildi ve üçü de büyük bir çoğunlukla seçildi.
Geçmişte zaten, HDP'li birçok belediye başkanı görevden alındı, tutuklandı ya da sürgüne zorlandı.
HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile diğer muhalefet üyelerinin uğradığı zulüm demokrasiye tehdittir ve haklı gösterilemez.
CHP'li Canan Kaftancıoğlu'nun da bazı tweetlerinden ötürü yaklaşık 10 yıl hapis cezası alması kabul edilemezdir.
Siz, Bay Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçilmiş başka yetkililerin de görevden alınacağını açıkladınız.
Bu tehdit, açık şekilde İstanbul'un seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu gibi belediye başkanlarına.
CHP de yerel seçimlerde ülkenin batısındaki birçok büyük şehri kazandı.
Bizler, Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli parti ve politik gruplarından temsilciler olarak demokrasiden, insan haklarından ve Türkiye'deki meslektaşlarımızla dayanışma sergilemekten yana duruyoruz.
Size, Türkiye hükümetine, HDP ve CHP üyelerine yönelik bu baskıyı bitirmeniz, yerel seçim sonuçlarını kabul etmeniz ve Türkiye'deki muhalefete karşı başka yeni bir baskı dalgası başlatmamanız için çağrı yapıyoruz. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *