ANASAYFA arrow right Siyaset

"Toplum güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyor"

"Toplum güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyor"
YAYINLAMA: 28 Ocak 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 28 Ocak 2021 / 19.12
Kılıçdaroğlu ile Babacan görüştü

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistem için çalıştıklarını belirtip "Kamuoyu yoklamalarına göre, toplumun yüzde 58'i var olan sistemden memnun değil" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü.

Kılıçdaroğlu ve Babacan, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Babacan, toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistem hazırlıklarını konuştuklarını aktardı. Kılıçdaroğlu da Türkiye'nin sorunlarını konuştuklarını belirtip "Ekonomiden, hukuktan, söylenen hukuk reformundan, dış politikadan, güçlendirilmiş parlamenter sistemden söz ettik, istişarede bulunduk" dedi.

"Yüzde 58 sistemden memnun değil"

Kılıçdaroğlu, "Kamuoyu yoklamalarına göre, toplumun yüzde 58'i var olan sistemden memnun değil ve güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyor. Dolayısıyla toplumun önüne bir tablo koymak, ana ilkeleri koymak çok önemli" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, valilerle kaymakamlara "militan" dediği için kendisi hakkında suç duyurusu yapılmasına ve dava açılması çağrısına yönelik soruya şöyle yanıt verdi:

"Bizim burada kastettiğimiz devletin tarafsızlığıdır, vatandaşlarına karşı tarafsızlığıdır. Eğer bir Milli Eğitim Müdürü, İhvan'ın yaptığı hareketi, logosunu arka tarafındaki panoya koyup böyle bir fotoğraf veriyorsa bu kişi devlet memuru değil. Devlet memuru siyasetle uğraşmaz. Valiler, kaymakamlar siyasetle uğraşmazlar. Üzerinde özenle durduğumuz nokta budur ve bu konuda çok sayıda örnek var. Sayın Erdoğan'ın 'Bütün valiler dava açsın' demesi, 'Bütün valiler benim emrimdedir' demektir."

Erdoğan'a: "A Haber'de tartışalım"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Erdoğan'ın dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) söylediği "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) başında bulunduğu zaman hastanelerde hastalarımızın ne hale düştüğünü Z kuşağı bilmiyor, bunları Z kuşağına anlatmalıyız" sözlerini sorması üzerine "Çok basit. Erdoğan, kendine güveniyorsa Z kuşağının önünde oturup tartışalım. Z kuşağına ben güveniyorum. Z kuşağının önünde oturalım, arzu ederse bunu A Haber'de yapalım" dedi ve ekledi:

"Erdoğan, benimle ilgili, benim SSK'nın başında olduğum dönemle ilgili bir müfettiş ordusu da görevlendirdi. Beş kuruş bulamadı. Bulsaydı kıyameti koparırdı. Sosyal güvenlik kurumları ticari değildir, kendisi 19 yıldır yönetiyor niye açık çok daha fazla büyüdü?"

"Erken seçime hazırız"

Babacan, muhalefetin erken seçim taleplerine ilişkin de "Mümkün olan en kısa zamanda kendimizi hazırladık. Ancak seçimin tarihi Meclis tarafından ya da Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor" dedi. Kılıçdaroğlu da "Biz yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz" dedi.

Babacan, ayrıca "Taraflı cumhurbaşkanı göreve başladıktan sonra Türkiye'nin hiçbir sorunu çözülebilmiş değil. Aksine sorunlar artıyor. Türkiye'de yoksulluk intiharları var, ev gençleri diye bir kavram oluştu. Hükümetin her türlü hamaseti, kavgayı bırakıp bu yakıcı sorunları çözmek için çalışması lazım. Hükümet derken sadece iktidarı kastetmiyorum, iki küçük ortağı var biliyorsunuz, onlar da sorumlu" diye konuştu.

HDP ile görüşme

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile de yakın zamanda görüşüp görüşmeyeceği sorulan Kılıçdaroğlu "Meşru siyasi partilerle elbette görüşülür" dedi. Babacan ise aynı soruya "Bugüne kadar ulaşmış bir randevu talebi yok. Ancak randevu talebi gelirse biz veririz, herhangi bir sorun yok" yanıtını verdi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *