ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye, F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya

Türkiye, F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
ABD ile Türkiye arasındaki S-400 ve F-35 gerilimi yeniden tırmanırken, Dışişleri Bakanlığı ABD'den gelen "seçim sonuçlar
ABD ile Türkiye arasındaki S-400 ve F-35 gerilimi yeniden tırmanırken, Dışişleri Bakanlığı ABD'den gelen "seçim sonuçlarını tanıyın" açıklamasına da cevap verdi

Türkiye ve ABD arasındaki kilit müzakere konularından biri olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili son gelişme ABD'nin F-35 savaş uçağı ile ilgili teçhizatın Türkiye'ye gönderilmesini durdurması olmuştu.
ABD tarafından F-35'lerle ilgili gerilimde en somut adım olan bu hamleden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada AA'nın haberine göre şu ifadeler yer aldı:
"Bakan Pompeo, Suriye'nin kuzeydoğusu ile ilgili devam eden müzakereler konusunda desteğini dile getirdi, aynı zamanda bölgede Türkiye'nin tek taraflı bir askeri eyleminin muhtemel yıkıcı sonuçları hususunda uyarıda bulundu.
"Bakan Pompeo ayrıca Türkiye'nin Rusya'dan muhtemel S-400 füze sistemi alması konusundaki endişesini dile getirdi. Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki potansiyel ekonomik fırsatlar da görüşmede ele alındı."
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Çavuşoğlu ile Pompeo arasındaki görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya değindi.
Aksoy, şunları kaydetti:
"Görüşmeye ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığınca yapılan ve söz konusu görüşmeden önce kaleme alındığı aşikar olan açıklamanın görüşmenin içeriğini yansıtmadığı gibi görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmektedir.
"Daha önce yapılan görüşmelerde de benzer sorunlarla karşılaşılmış olup, bu gibi açıklamaların daha özenli olarak yapılması ve özellikle görüşmede yer almayan hususlara yer verilmemesi, aramızdaki müttefiklik ilişkilerinin doğal bir gereğidir."
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin ilk açıklama 2 Nisan'da Bakanlık Sözcüsü Robert Palladino'dan gelmişti.
Palladino, "İtirazlara ilişkin haberleri gördük. Özgür ve adil seçimler, demokrasinin önemli unsularından biri. Buna meşru sonuçların kabul edilmesi de dahil. Bu bağlamda uzun ve güvenli bir seçim geleneği olan Türkiye'den daha azını beklemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Aksoy, bu açıklamaya ilişkin de şöyle konuştu:
"Hiçbir ülkenin, hukuk ve demokrasiden uzak şekilde başka bir ülkenin seçim sonuçlarına müdahale etme ve kendisini sonuçların meşruiyet kaynağı olarak görme yetkisi yoktur. Antidemokratik yaklaşım ve alışkanlıklar hiçbir şekilde Türkiye'nin demokratik olgunluğunu gölgeleyemez."
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise İngilizce attığı tweet'te "Türkiye'nin iç işlerine müdahale etme olarak sayılabilecek her türlü adımdan kaçının" ifadelerini kullandı ve şöyle dedi: "Pazar günü yapılan seçim, düzen ve huzur içinde gerçekleşti. Seçimler, milletimize ait demokrasimizin mihenk taşıdır. Seçimlerin hür ve adil olması, tüm makamların sorumluluğudur. Oyların kanunlarımıza uygun olarak sayılması aynı ölçüde önemlidir. Birçok siyasi partinin usul hataları ve başka usulsüzlükleri gerekçe göstererek yaptıkları itirazları yakından takip ediyoruz".
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise Sputnik haber ajansının haberine göre Rusya basınına yaptığı açıklamada "ABD'nin müttefiklerine karşı her konuda baskı yapmak için her türlü imkânı kullanmaktan çekinmediği açıkça biliniyor" dedi.
"ABD bu konularda baskı için kullanacağı yöntem, ifade arasında seçim yapmakta tereddüt etmiyor. Bu nedenle Türkiye'ye yapılan baskı şaşırtıcı değil." Sputnik News'ta yer alan habere göre, F-35 JSF (Joint Strike Fighter, yani müşterek savaş uçağı) programı çerçevesinde üretilmiş olan 5. nesil radar izi düşük çok işlevli savaş uçakları ailesinden.
ABD'li Lockheed Martin firmasının tasarladığı uçaklar ABD, Norveç, Avustralya, İtalya, İsrail ve İngiltere'de kullanılıyor.
Uçağın geliştirme çalışmaları için NATO üyesi dokuz ülke mali destek verdi ve birincil müşteri oldu.
Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Birleşik Krallık geliştirme ortağı ve müşterisi.

Ekim 2014'te dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 100 adet F-35 alınacağını, bunların ikisinin 2017'de teslim edileceğini ve uçaklar için 25 milyar dolar ödeme yapılacağını açıklamıştı.
Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Nisan 2016'da teslimatın 2018'de yapılacağını duyurdu.
İlk test uçuşu 24 Ekim 2000'de gerçekleştirilen F-35, ABD'nin Fort Worth kentinde 10 Mayıs 2018'de Türk Hava Kuvvetleri bayrağı ile uçuş gerçekleştirdi.
Saatte 1931 kilometre hıza ulaşabilen F-35'ler 2 saat 36 dakika havada kalabiliyor ve 1667 – 2200 kilometre uçuş menziline ulaşabiliyor.
Radarlara görünmezlik, dikey kalkış-iniş, kısa mesafeli kalkış-iniş özelliklerine sahip uçaklar 8160 kilogram savaş yükü (cephane) taşıma kapasitesine sahip.
Bir adet F-35'in fiyatı 60-65 milyon euro arasında değişiyor. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *