ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye S-400 kullanan ilk NATO ülkesi olacak

Türkiye S-400 kullanan ilk NATO ülkesi olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'a mevkidaşından uyarı yapıldığı kay
Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'a mevkidaşından uyarı yapıldığı kaydedildi. Trump ile Erdoğan ise bu hafta Japonya'da görüşecek. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO genel merkezinde yapılan savunma bakanları toplantısında ABD ve Türkiye arasında yaşanan S-400 krizinin çözümüne yönelik bir ilerleme sağlanmadı.
Rusya ve Türkiye kaynakları, Temmuz ayı içinde S-400 teslimatının yapılacağı yönünde açıklamaları hafta içi yaparken, NATO toplantısı ABD ve Türkiye savunma bakanlarını bir araya getirdi.
ABD Geçici Savunma Bakanı Mark Esper ile Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'de ikili bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı sonrası Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye ve ABD arasındaki diyaloğun sürdürülmesinin önemine değinilen görüşmede, Suriye ve F-35 savaş uçağı projesi ile diğer ikili güvenlik ve savunma iş birliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu" ifadeleri yer aldı.
ABD'li kaynaklar ise görüşmeler sırasında S-400 almalarının ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasına sebep olacağı konusunda uyardığını" kaydetti. Pentagon açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bakan oldukça netti. Türkiye'nin S-400 ve F-35'lere aynı anda sahip olamayacağını söyledi. Türkiye'nin S-400'leri alması sadece F-35 programından çıkarılmasına değil, aynı zamanda ABD'nin ekonomik yaptırımlar uygulamasına da sebep olacağı konusunda uyardı."
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomik bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen Rusya ve Türkiye, görüşmelere başladı.
Nisan 2017'de bir açıklama yapan dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin "acilen" hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Işık, NATO üyesi ülkelerin "mali açıdan etkili bir teklif sunmadıklarını" söyledi.
Ardından, Rusya-Türkiye anlaşması açıklandı. Rusya savunma sanayi şirketi Rostec anlaşmanının bedelinin 2,5 milyar dolar olduğunu söylei.
Dönemin Savunma Bakanı Nurettin Canikli Rusya'dan iki sistem ve dört batarya alınacağını söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı teslimatın 2020'nin birinci çeyreğinde yapılmasının planlandığını duyurdu.
Türkiye'nin satın almayı planladığı sistem, NATO'nun savunma sistemleriyle uyumlu değil.
Türkiye, bu sistemi uygularsa, kullanan ilk NATO ülkesi olacak.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında "S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz. Güvenlik ihtiyaçlarımız konusundaki farklı seçeneklere de kapımız daima açık olmuştur" açıklaması yapmıştı.
Rusya Ticaret Bakanı Denis Manturov da aynı gün Rusya haber ajansına yaptığı konuşmada, "ABD'nin, sözleşme şartlarının yerine getirilmesini engelleme girişimlerine karşın, Türkiye S-400 hava savunma sistemi satın almış olması konusunda sağlam ve tavizsiz bir tavır sergiledi" ifadelerini kullanmıştı.
Teslimat tarihi yaklaşırken, Erdoğan ve Trump bu hafta Japonya'da yapılacak olan G-20 toplantısında görüşecek. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *