ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye'ye protesto notası vereceğiz

Türkiye'ye protesto notası vereceğiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin hava saldırılarını protesto etmek amacıyla Dahok'taki TSK üssüne yürüdüğü belirtil
Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin hava saldırılarını protesto etmek amacıyla Dahok'taki TSK üssüne yürüdüğü belirtilen kişilere karşı saldırıda 1 kişinin ölmesiyle ilgili Türkiye Büyükelçisi'ne protesto notası vereceklerini duyurdu. Irak'ın Duhok kentinde Türkiye'ye ait bir üsse düzenlendiği belirtilen "saldırı" sonrasında üste "kısmi araç ve malzeme" hasarı oluştuğu belirtilmişti.
Olaylar, Türkiye'nin hava saldırılarında yaşamını yitirdiği belirtilen iki sivilin cenazesinden sonra başlamıştı. Irak medyasında yer alan haberlere göre, cenaze sonrası bölge halkı bombardımanları protesto etmek için bir gösteri düzenlendi.
Protestoculardan bir bölümü TSK üssüne yürüdü.
BBC World'e konuşan yerel yetkili Najib Saeed Türkiye askerlerinin protestoculara ateş açtığını ardından birçok patlamanın gerçekleştiğini söyledi. Olaylarla ilgili Reuters'a açıklamaya yapan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden adını vermeyen bir yetkili üssün önündeki kalabalığın Türkiye'nin bölgedeki hava saldırılarını protesto etmek için toplandığını ve dört sivilin öldüğünü söylerken bugün bir açıklama da Irak Dişişleri Bakanlığı'ndan geldi.
Irak Dışişleri: Bir kişi öldü, siviller korkutuldu
Irak Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisinde "Şiladize'de bir kişinin ölmesine ve bir kaç kişinin de yaralanmasına neden olan Türk askerlerinin sivillere ateş açmasını kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.
Bakanlık, olayların ardından Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların alçak uçuş yaparak sivilleri korkuttuğunu da ekledi.
Bakanlığın yaptığı açıklamada ayrıca Türkiye Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın protesto notası verilmek üzere çağrılacağını ve bu olayın bir daha tekrarlanmamasını isteyeceği belirtildi.
Açıklamada "Irak'ın egemen bir ülke olduğu ve hükümetin vatandaşlardan sorumlu olduğu, Irak'ın egemenliğinin her şeyin üstünde tutulduğu, bu egemenliği ihlal eden her türlü tavır ve davranışın kabul edilemez olduğu" belirtildi.
Ayrıca, "Irak topraklarının kullanılarak komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden girişimlere de müsaade edilmeyeceği" ifadeleri yer aldı.
Rudaw: TSK karargahına girdiler
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yakın haber sitesi Rudaw olayla ilgili "Amedi ilçesine bağlı Şiladze kasabasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bombardımanlarına karşı protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler TSK'ya bağlı bir karargaha girdi" şeklinde bir haber geçti.
Cumhurbaşkanlığı: PKK provokasyonu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun olayları "PKK provokasyonu" olarak tanımlarken şu açıklamayı yaptı:
"PKK'lı teröristlerin sosyal medya ve diğer mecralarda bugün yaşanan saldırı hakkında dezenformasyon faaliyeti yürüttüğünü tespit ettik. Tüm basın mensuplarını örgütün bu faaliyetleri hakkında dikkatli olmaya davet ediyor, PKK'lı teröristlerin geçmişte benzer taktiklere başvurduğunu hatırlatıyoruz."
Barzani: Türkiye PKK'yi hedef aldı
Öte yandan Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre bugün bir basın toplantısı düzenleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, "Hava saldırısında köyler mi hedef alındı? Hayır! PKK'nin varlık gösterdiği bölgeler vuruldu. Burada yaşananların tek bir sebebi var o da PKK'nin kendisidir" diye konuştu.
Barzani, Rudaw'ın haberine göre de "Kürdistan Bölgesi olarak siyasetimiz şudur; komşularımızın güvenliğinin tehdit edilmesi amacıyla topraklarımızın kullanılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. (PT) bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *