ANASAYFA arrow right Siyaset

Yunanistan’da SYRIZA dönemi bitti

Yunanistan’da SYRIZA dönemi bitti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Yunanistan’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan Yeni Demokrasi Partisi lideri Miçotakis de “Yunanistan halkı b
Yunanistan’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan Yeni Demokrasi Partisi lideri Miçotakis de “Yunanistan halkı büyüme, istihdam, güvenlik ve hakkettiği şekilde ülkesinin yeniden inşasını istiyor” dedi.
Yunanistan’da resmi olmayan sonuçlara göre, erken genel seçimin galibi, oyların yüzde 39,8’ini alan merkez sağdan Yeni Demokrasi Partisi oldu.
Kiriakos Miçotakis liderliğindeki parti, seçimi iktidardaki rakibi SYRIZA’nın 11,5 puan önünde tamamlayarak tek başına hükümet kurma yetkisi aldı.
SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras seçimin sonucuna dair yaptığı açıklamada, “Halkın iradesini saygı göstereceğiz” dedi.
Seçimin galibi Kiriakos Miçotakis de “Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunanistan halkı büyüme, istihdam, güvenlik ve hakkettiği şekilde ülkesinin yeniden inşasını istiyor” dedi.
Yeni Demokrasi Partisi yüzde 39,8 oy ile 300 sandalyelik parlamentoda 158 milletvekili çıkarıyor. BBC’nin haberine göre, sandıkların kalan yüzde 10'u açıldığında oranlarda büyük bir değişim yaşanması beklenmiyor. YDP, 158 milletvekili çıkardığı takdirde, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etmiş oluyor.
2015'ten bu yana iktidarda olan SYRIZA'nın oy oranı, bu seçimde yüzde 90'ı açılan sandıklardan çıkan sonuca göre yüzde 31,6'da kaldı. Bu oranlara göre 86 milletvekili çıkarabiliyor.
Aşırı sağ Altın Şafak Partisi ise, yüzde 2,9 oy oranıyla yüzde 3 olan seçim barajını aşamadı ve bu kez parlamentoya girme hakkını elde edemedi.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) parlamentoya 15 milletvekili, Sosyalistlerin Değişim Hareketi (KİNAL) 22 milletvekili ile girebiliyor. SYRIZA'nın ilk döneminde ekonomi bakanı olan Yannis Varoufakis'in kurduğu MERA25 partisi ise 9 milletvekili çıkarabiliyor.
Erken genel seçimin galibi Kiryakos Miçotakis, yaptığı ilk basın açıklamasında “Bütün Yunanların başbakanı olacağını” söyledi ve bir önceki SYRIZA hükümetini ima ederek “Dar bir çembere sokulan Yunanları bu çemberden çıkarmaya çalışacağım” dedi.
“Yaşam koşullarını iyileştirecek; istihdamı artıracak yatırımları teşvik edecek; asayiş ve güvenliği sağlamlaştıracak yolları açmayı hedefliyoruz. YDP hükümetini zor günler bekliyor ancak canla başla çalışacağımızdan kimsenin şüphesi olmaması gerekir.”
Seçimi kaybeden Başbakan, SYRIZA partisinin lideri Aleksis Çipras, görevi teslim edeceği Miçotakis'i tebrik etti, “Vatandaşların oylarıyla yapılan iktidar değişiklikleri demokrasinin özüdür” dedi.
Çipras, yeni hükümetin “intikamcı bir siyaset izlememesi” gerektiğini söyledi:
“SYRIZA güçlü bir ana muhalefet partisi olacak. 2015'te iktidara başımız dik geldik; 2019'da başımız dik ayrılıyoruz.”
Başbakanlık devir teslim töreni Pazartesi günü düzenlenecek.
1968'de Atina’da doğdu, Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler fakültesi mezunu. 2004’te ilk kez Yeni Demokrasi Partisinden milletvekili seçildi. 2016’da da partinin lideri oldu.
1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis'in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin de kardeşi. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *